Inundaţiile au făcut ravagii în Moieciu. Viiturile au distrus curţile oamenilor şi au blocat singurul drum de acces

Ana Anitoiu 01.08.2021, 09:50

Inundaţiile au făcut ravagii în Moieciu, județul Brașov. Viiturile au distrus curţile oamenilor şi au blocat singurul drum de acces din zonă, iar 30 de turiști printre care se numără și copii au rămas izolați, de două zile. Oamenii sunt cazați la două dintre pensiunile de pe Valea Lungă.

Inundațiile au provocat dezastru în Moieciu

În urma viiturii de joi din Moieciu, peste 20 de gospodării și pensiuni au rămas izolate accesului rutier. Pârâul și-a schimbat cursul, iar apa a ajuns pe șosea. Drumul principal către Moieciu și Amfiteatrul Transilvania este complet distrus.

”Avem în jur de 30 de turiști rămași în zonă, sunt în condiții bune. Acest drum, din cauza ploilor, nu a mai existat. Acum îl vom pune în funcțiune. Avem în jur de 8 utilaje de capacitate mare și vreo 7-8 de capacitate mai mică”, a spus primarul din Moieciu, Mircea Manea.

Inundatiile au facut ravagii in Moieciu. Viiturile au distrus curtile oamenilor si au blocat singurul drum de acces
Inundatii la Moieciu

Localnicii nu mai pot intra în curțile lor

Apele au adus tone de aluviuni și lemne, au distrus curțile localnicilor și au intrat în case. Șanțurile formate de viitură au o adâncime de peste doi metri. Oamenii nu mai pot intra în curțile lor. Turiștii aflați în zonă au pus mâna pe lopeți pentru a da o mână de ajutor.

Însă, o femeie a spus că nu a primit ajutor de la nimeni, de două zile. Localnica a povestit că dealul aflat lângă casa ei s-a surpat și era cât pe ce să cadă peste gospodărie. Curtea îi este plină cu aluviuni.

Inundații în România

De altfel, inundațiile au afectate și alte zone din țară în ultima vreme. Mai multe localități din județele Alba, Brașov, Prahova sau Argeș au fost afectate grav de viituri. Unele pensiuni au fost distruse de apă, la fel ca unele locuințe, iar mai multe drumuri au fost blocate.

Aproximativ 60 de turiști din județul Argeș, adulți dar și copii, au fost evacuați de către autorități, după ce drumul de acces spre zona de campare din Lerești a fost afectat de o viitură. Nu au scăpat nici stațiunile de pe Valea Prahovei.

Câteva pensiuni din Bușteni și Sinaia au fost afectate de inundațiile ce au ajuns până la geam. Peste o sută de gospodării au suferit pagube. La fel s-a întâmplat și în județul Brașov, iar în localitățile Ohaba și Râșnov au luat foc două locuințe din cauza fulgerelor, fără să existe victime. În București, un preot și soția lui au murit după ce casa le-a fost lovită de trăsnet. Vezi AICI în ce zone din România au mai făcut ravagii inundațiile!