România, la un pas de raționalizarea energiei. Consumatorii riscă să fie deconectați de la rețea. Scenariul sumbru luat în calcul de asociația furnizorilor

Stan Filon 26.09.2022, 15:31
România, la un pas de raționalizarea energiei. Consumatorii riscă să fie deconectați de la rețea. Scenariul sumbru luat în calcul de asociația furnizorilor

Furnizorii de energie din România își plâng efectiv de milă, în timp ce populația primește facturi uriașe. Aceștia avertizează populația că riscăm cu toții să nu mai avem curent electric, asta dacă Guvernul nu renunță la plafonarea de 1.300 de lei pe MWh fixat pentru furnizori, care le limitează veniturile. Cel care a venit cu declarațiile alarmante este chiar preşedintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

România, la un pas de raționalizarea energiei

România a fost la un pas de blocaj electric, cumva, după ce un furnizor aproape că a intrat în incapacitate de plată. O spune chiar președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România, Laurenţiu Urluescu, care spune că situația furnizorilor de electricitate nu este deloc una roz, mai ales de la 1 septembrie, de când a intrat în vigoare OUG 119/2022.

„Deja sunt probleme cu lichiditatea în piaţă, ca urmare a decontărilor întârziate, şi există un risc mare de apariţie a blocajelor financiare. Era cât pe-aci să avem un default (incapacitate de plată – n. r.), ceea ce înseamnă un blocaj financiar, ceea ce va duce în secunda doi la un blocaj general”, a spus Urluescu.

Romania, la un pas de rationalizarea energiei
Romania, la un pas de rationalizarea energiei

„Raţionalizare sau blackout”

Președintele AFFER nu a putut să ofere oficial numele furnizorului de electricitate care a fost la un pas de colaps, însă în piață se vorbește că acesta ar fi chiar Electrica Furnizare.

„Nu pot să dau nume de companii, dar este vorba de unul dintre membrii noştri. Nu înseamnă că ceilalţi sunt în situaţie mai roz. Să nu uităm că, dacă unul pică, trage mai mulţi după el, îi trage şi pe ceilalţi. Toţi furnizorii sunt în corzi acum, orice bobârnac îi duce în prăpastie. Dacă un furnizor, nu mare, ci mediu, pică, pică şi cel de ultimă instanţă care îi preia clienţii. Ce se poate întâmpla? Raţionalizare sau blackout„, a completat preşedintele AFEER.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Președintele AFEER vine parcă să-i alarmeze și mai mult pe români. După ce a spus că ne paște oricând raționalizarea sau chiar un blackout, acesta a continuat spunând că țara noastră se poate confrunta oricând cu un deficit de energie, dar şi gaze în piaţă.

„O parte dintre consumatori vor trebui fie să reducă benevol consumul, fie să fie deconectaţi. OUG 119 efectiv distruge piaţa. Furnizorii sunt reticenţi în a prelungi contractele sau a oferta clienţi noi, mai ales cei care beneficiază de plafonare”, a subliniat el.

Ce vor băieții deștepți din energie

Președintele AFEER mai spune că ordonanţa 119/2022 duce la blocarea importurilor de electricitate şi gaze, ceea ce ar însemna că, în vârf de consum, să nu mai poată fi asigurată continuitatea în aprovizionare. Care ar fi soluția ca situația să fie deblocată, iar furnizorii să fie mulțumiți? Ei bine, Guvernul ar trebui să renunțe la OUG 119.2022. Cel puțin așa precizează președintele AFEER.

„Preţul de 1.300 de lei pe MWh fixat pentru furnizori este vădit sub preţul pieţei. Înseamnă o pierdere din start pentru orice furnizor. Nu se mai încheie nicio tranzacţie pe piaţa forward, ceea ce înseamnă că toată energia va fi tranzacţionată pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare, piaţa spot – n. r.) şi nu va mai exista niciun preţ de referinţă. Am cerut în Parlament modificarea OUG 119, renunţarea la plafonul de 1.300 de lei pe MWh, eliminarea suprataxării traderilor. Nu avem speranţe că se vor întâmpla prea multe”, a completat reprezentantul furnizorilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...