România, implicată în cazul elicopterului prăbușit din Ucraina?! Ce s-a întâmplat cu câteva luni înainte de accident

Ana Anitoiu 18.01.2023, 17:29
România, implicată în cazul elicopterului prăbușit din Ucraina?! Ce s-a întâmplat cu câteva luni înainte de accident

România ar fi implicată în cazul elicopterului care s-a prăbușit în capitala Ucrainei, peste o grădiniță. Iată ce s-a întâmplat cu câteva luni înainte de accident. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a dat atunci o explicație.

Cum ar fi implicată România în cazul elicopterului prăbușit în Ucraina

În luna martie a anului trecut, la scurt timp după ce liderul rus Vladimir Putin a dat startul războiului din Ucraina, pe 24 februarie, presa din țară relata că 14 elicoptere ucrainene Airbus H225 urmau să fie reparate sau modernizate la Ghimbav, la unitatea Airbus Helicopters România.

Potrivit explicațiilor de la acea vreme ale Ministerului Apărării Naționale, elicopterele din Ucraina erau configurate pentru executarea misiunilor civile și nu aveau armament la bord. Aparatele de zbor erau programate să treacă prin operațiuni de mentenanță planificate, la Brașov.

MApN a făcut acele precizări după ce purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a avertizat că utilizarea rețelelor de aeroporturi sau aerodromuri ale altor țări pentru a găzdui aeronave militare ucrainene și folosirea ulterioară a acestora împotriva forțelor armate ruse poate fi considerată o implicare a acestor state într-un conflict armat.

Elicopterul Serviciului ucrainean de Stat pentru Situații de Urgență care s-a prăbușit, miercuri, în Brovary, în regiunea Kiev, s-ar număra printre cele cinci aparate H225 Super Puma supuse anul trecut operațiunilor de modernizare la Ghimbav.

Un elicopter, prabusit langa o gradinita din Kiev
Un elicopter, prabusit langa o gradinita din Kiev

Serviciile de securitate din Ucraina, despre prăbușirea elicopterului

Serviciile de securitate din Ucraina au transmis că nu exclud ipoteza unei distrugeri deliberate a elicopterului prăbușit. În urma incidentului au murit cel puțin 17 persoane, printre care trei copii, dar și ministrul ucrainean de Interne. Nouă victime se aflau în elicopter iar restul, la sol.

SBU a anunțat pe Facebook că sunt luate în considerare mai multe cauze ale prăbușirii elicopterului, „inclusiv încălcarea regulilor de zbor, defecțiuni tehnice ale elicopterului și acțiuni deliberate de distrugere a elicopterului”. Oficialii ucraineni nu au făcut sugestii cu privire la implicarea Moscovei în acest accident.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...