Ministrul de Interne al Ucrainei a murit. Un elicopter s-a prăbușit lângă o grădiniță din Kiev

Elena Avramescu 18.01.2023, 10:53
Ministrul de Interne al Ucrainei a murit. Un elicopter s-a prăbușit lângă o grădiniță din Kiev

În această dimineață, un elicopter s-a prăbușit în apropierea unei grădinițe și a unor clădiri rezidențiale din orașul Brovarî din regiunea Kiev, potrivit publicației The Guardian. Această informație a fost confirmată de Oleksii Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev, care a notat faptul că în momentul prăbușirii aparatului de zbor, în grădiniță se aflau copii și angajați.

Ministrul ucrainean de Interne a murit, în urma prăbușirii unui elicopter

UPDATE 14:24. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut prima reacție la scurt timp după accidentul de elicopter de din această dimineață. Acesta a lăsat un mesaj pe Telegram în care a vorbit despre o dimineață neagră, notând faptul că cei trei oficiali care și-au pierdut viața sunt adevărați patrioți ai Ucrainei.

În plus, Zelenski a anunțat un bilanț de 15 morți și 25 de răniți. Printre aceștia se numără 3 copii care și-au pierdut viața și alți 10 care au fost răniți, însă bilanț anterior transmis de guvernatorul regiunii Kiev indica 18 morți și 29 de răniți.

„Numărul exact al victimelor tragediei este în curs de stabilire. Durerea este de nedescris. Elicopterul a căzut pe teritoriul unei grădinițe. Am instruit Serviciul de Securitate al Ucrainei, în cooperare cu Poliția Națională a Ucrainei și alte organisme autorizate, să afle toate circumstanțele în care s-a întâmplat. Condoleanțele mele tuturor familiilor și prietenilor victimelor.

Denis, Ievhen, Iuri, echipa Ministerului de Interne adevărați patrioți ai Ucrainei. Fie ca ei să se odihnească în pace. Fie ca toți cei ale căror vieți au fost luate în această dimineață neagră să se odihnească în pace”, a transmis președintele Ucrainei.

UPDATE 13:40. Oleksii Kuleba, șeful administrației militare regionale Kiev, a spus că acest bilanț este provizoriu, și sunt șanse mari să crească.

„Nu sunt, momentan, informații despre un număr de copii dispăruți. Procesul de identificare este în curs de desfășurare. Vin părinți, se întocmesc liste”, a spus oficialul ucrainean.

Din nefericire, printre victimele acestui incident nefericit se află și trei copii, care au decedat.

„Între morți se numără ministrul ucrainean de Interne și adjunctul său, dar și trei copii. Potrivit președinției ucrainene, nouă dintre victime se aflau bord, iar nouă la sol. Vorbim de oameni care își duceau copiii la grădiniță. Clădirea grădiniței a fost grav avariată în urma prăbușirii”, a spus șicorespondentul CNN Clare Sebastian, aflat la Londra.

UPDATE 10:52. Conform noilor informații, numărul victimelor a crescut, astfel că este vorba despre 18 morți și 26 de răniți, iar 9 dintre cei 18 se aflau în elicopter în momentul prăbușirii.

Știre inițială

În urmă cu câteva minute s-a aflat că au fost 16 victime în urma accidentului de elicopter din Kiev, iar printre acestea s-ar afla și Ministrul ucrainean de Interne, Denis Monastriski, care conform AFP ar fi fost ucis. Anunțul tragic a fost făcut de autoritățile ucrainene, precizând și faptul că alături de ministru se aflau adjunctul său, Evgheni Yenin, și alți oficiali. În plus, ambii piloți ai elicopterului au murit și ei.

„În orașul Brovarî, un elicopter a căzut în apropierea unei grădinițe și a unei clădiri rezidențiale. În momentul tragediei, în grădiniță se aflau copii și angajați ai instituției. În acest moment, toată lumea a fost evacuată. Există victime. Ambulanțe, poliție și pompieri intervin la locul accidentului”, a scris oficialul ucrainean pe Telegram.

În plus, un purtător de cuvânt al poliției din regiunea Kiev a declarat pentru agenția Unian că există mai multe informații cu privire la 5 morți, fiind posibil ca decesele preliminare să fie înregistrate în rândul copiilor.

Un elicopter, prabusit langa o gradinita din Kiev
Un elicopter, prabusit langa o gradinita din Kiev

Postul Magnolia TV a relatat faptul că nu există copii răniți, dar martorii citați de aceași televiziune spun că au văzut mulți copii care au fost luați de ambulanțe.

Momentan, cauza prăbușirii elicopterului este neclară, și nu se știe nici dacă elicopterul aparținea armatei ucrainene, așa cum este cel mai probabil ținând cont de locul accidentului.

O purtătoare de cuvânt a poliției ucrainene din regiunea Kiev a declarat că un incendiu puternic a izbucnit în momentul accidentului.

„În momentul tragediei, copiii și angajații școlii se aflau în grădiniță. În acest stadiu, toată lumea a fost evacuată”, a declarat Dmytro Kuleba, ministru al Afacerilor Externe din Ucraina.

Orașul Brovarî, aflat la est de Kiev, avea înainte de izbucnirea războiului o populație de aproximativ 100.000 de locuitori.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...