Vrei să te angajezi la o bancă? În România, până și angajații care lucrează cu bani sunt trecuți la coada listei, având unele dintre cele mai mici salarii din Europa de Est. Țara noastră se află pe penultimul loc la acest capitol. Doar pe bulgari îi depășim și suntem aproape la același nivel cu Serbia, o țară ai cărei locuitori sunt cu puțin mai mulți decât cei din București.
Cândva, angajații din bănci erau unii dintre cei mai bine plătiți din economia românească. La nivel național, încă sunt, dar la nivel european regional, bancherii români sunt mai „bogați” doar decât bulgarii.
Câștigul salarial net în sectorul bancar de la noi este de 718 euro lunar, conform comparatorului salarial Paylab, lansat în România de eJobs.
„Media salarială pentru sistemul bancar nu este neapărat mică, mai ales dacă o raportăm la salariul mediu net pe economie, însă dacă ne comparăm cu alte ţări, regăsim o situaţie comună aproape la nivel general – angajatorii din afara României plătesc mai bine. Trebuie, totuşi, să luăm în calcul, de fiecare dată când facem astfel de comparaţii, şi care este costul vieţii din fiecare stat în parte pentru că important nu este neapărat salariul în valoarea lui absolută, ci la ce nivel de calitate a vieţii ne situăm cu acel salariu. Ieşind din graniţele Europei Centrale şi de Est vom vedea salarii duble sau chiar triple, dar acolo şi costul vieţii este pe măsură”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România, potrivit economica.net.
Cel mai bine plătiți bancheri din regiune sunt bancherii din Cehia, unde încasările medii lunare ajung la 931 de euro. Foarte aproape de aceştia (930 de euro pe lună) se situează lituanienii.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În Letonia şi Ungaria, salariile se apropie de 850 de euro pe lună, iar în Croaţia media salarială lunară ajunge aproape de 830 de euro, lunar. Bancherii sârbi câștigă lunar aproximativ 750 de euro. Bulgaria este codașa Europei la acest capitol. Aici, veniturile bancherilor medii lunare sunt de 586 de euro.
Sectorul bancar din România a trecut printr-o serie de restructurări în ultimii ani, mai ales pe fondul anumitor legi impuse de către guvern. Acestea au fost gândite să vină în ajutorul clienților fizici, dar băncile n-au acceptat niciodată să iasă în pierdere, prin urmare, fac în așa fel încât să se pună în avantaj. Tot clienții și angajații sunt cei care au de suferit.
În prezent, sunt aproape 53.000 de angajați în sectorul bancar, în România, iar potrivit eJobs, încă sunt 2.000 de locuri de muncă disponibile în acest domeniu.