De ce au angajații IT din România cele mai mici salarii din regiune

Un studiu eJobs arată că salariile din domeniul IT din România sunt printre cele mai mici din regiune. Un salariat din acest domeniu din Estonia, de exemplu, câștigă mult mai mult decât o persoană care lucrează pe același post în România.

Salariații care lucrează în România în domeniul IT au unele dintre cele mai mici venituri, arată un studiu eJobs. Salariul mediu din România e undeva la 805 euro pe lună, mult mai mic decât cel din țări ca Estonia, Cehia sau Slovacia.

Chiar și vecinii bulgari ne întrec la acest capitol, deși e cunoscut faptul că România întrecea Bulgaria atunci când venea vorba de bunăstarea financiară.

Salariile IT din România, cele mai mici

Cele mai mari salarii din regiune pentru domeniul IT le încasează angajații din Estonia, a căror medie salarială netă este de 1.567 de euro pe lună, potrivit eJobs. Ei sunt urmați de cei Slovenia, cu 1.341 de euro lunar, cei din Cehia, cu 1.289 de euro și cei din Slovacia, care câștigă, în medie, 1.159 de euro.

”IT-ul este, fără îndoială, unul dintre cele mai fierbinți domenii ale ultimilor ani. Nu doar din perspectiva numărului tot mai mare de opțiuni pe care le au candidații, ci și datorită faptului că IT-iștii au devenit și cel mai bine plătiți angajați din România, depășind domenii care în mod tradițional erau recunoscute pentru salariile mari pe care le ofereau. Mă refer aici la banking, avocatură sau servicii financiare. Cu toate acestea, IT-iștii români câștigă mai puțin decât colegii lor din alte țări din regiune, diferențele fiind, în unele cazuri de la simplu la dublu, cum este cazul Estoniei, spre exemplu, unde salariul mediu net al unui IT-ist este de 1.567 de euro”
Bogdan Badea, CEO eJobs România

România se plasează sub media de 1.000 de euro lunar, iar printre țările care se mai regăsesc sub acest prag se numără Croația (990 de euro) și Serbia (816 euro).

”Interesant este faptul că Bulgaria ne depășește sensibil, cu un salariu mediu net de 1.027 de euro pentru industria IT, în condițiile în care, în general, aceasta era una dintre puținele țări cu salarii mai mici decât ale noastre”
Bogdan Badea, CEO eJobs România

Datele eJobs contrazic datele oficiale prezentate de Institutul Național de Statistică. Potrivit INS, firmele și alți angajatorii din România plătesc IT-iștilor salarii nete de 6.683 de lei – ceea ce înseamnă, în medie, aproximativ 1.400 euro pe lună.