EXCLUSIV

România are de 20 de ori mai multe cazuri de gripă față de sezonul trecut. Ce se întâmplă dacă ai Flurona – gripă și COVID simultan

Adriana Olaru 06.01.2022, 09:27
România are de 20 de ori mai multe cazuri de gripă față de sezonul trecut. Ce se întâmplă dacă ai Flurona – gripă și COVID simultan

Pe lângă pandemia provocată de Sars-Cov-2, lumea se confruntă în aceste zile cu o altă provocare medicală importantă: gripa. Specialiștii trag un semnal de alarmă și ne avertizează că în cazul în care o persoană se infectează simultan și cu virusul gripal și cu coronavirus, șansele să facă  fome severe sau complicații sunt mai crescute. În special pentru categoriile de risc, spun medicii.

Combinația de gripă și coronavirus se numește „Flurona” și vine de la cuvântul englezească gripă – flu – și prescurtarea corona de la coronavirus. Anul trecut, cei care s-au îmbolnăvit de gripă și de COVID în același timp au fost puțini, însă medicii spun că a fost și o problemă de diagnosticare, pentru că nu se mai punea atât de mult accent pe gripa sezonieră. Anul acesta, numărul cazurilor de flurona va fi mult mai însemnat și din cauza faptului că țările nu au mai impus restricții atât de dure pe perioade lungi de timp care să limiteze mobilitatea oamenilor și călătoriile dintr-un stat în altul.

România, explozie de cazuri de gripă

Spania, Israel și Ungaria sunt primele țări care au anunțat că se confruntă cu astfel de cazuri de gripă și COVID la același pacient, însă valul de infectări este abia la început. Israelul a fost prima țară din lume care a anunțat zilele trecute infectarea simultană cu cele două virusuri la o femeie nevaccinată care abia născuse, apoi Spania și Ungaria. În Ungaria, susțin experții în sănătate, au fost confirmate cu laboratorul două cazuri la persoane tinere, sub 30 de ani. Până acum, niciunul dintre bolnavi nu a făcut o formă severă după infectarea cu Flurona. Specialiștii cred însă că în realitatea sunt mai multe cazuri de acest fel nediagnosticate.

Nici în România situația nu este foarte bună când vine vorba despre cazurile de gripă. Reporterii impact.ro au datele infectărilor pe săptămâni. Dacă ne uitam la săptămâna 20 –26 decembrie 2021, vedem că au fost înregistrate la nivel național 79 de cazuri de gripă clinică, iar în aceeași perioadă a anului 2020 au fost înregistrate doar patru cazuri în toată țara. Asta înseamnă că săptămânile trecute, numărul infectărilor a crescut de aproape 20 de ori față de anul 2020.

„Vorbim despre o infecție concomitentă de la început sau suprainfecția cu unul dintre cele două virusuri. Este o perioadă de risc care va ține până în luna aprilie. Avem acest număr de cazuri de gripă sezonieră, pentru că anul trecut a fost o subdiagnosticare în cazul gripei, iar anul acesta situația s-a mai echilibrat și se ia în calcul testarea dublă și pentru gripă și pentru COVID. Ce trebuie să facem este să fim atenți când avm simptome specifice de gripă și răceală, să luăm în calcul testarea și ne izolăm.

Evident, dacă ne simțim rău să mergem la medic. Inclusiv la farmacie există pachete de testarea dublă și pentru gripă și pentru sar-cov-2. Ce avem de făcut? Trebuie să ne vaccinăm și antigripal și anti-COVID. Pentru COVID avem și booster-ul, nu avem este drept forma update pentru vaccin, însă sperăm să o avem din martie. Prin vaccinare reducem riscul de forme severe și complicații”, a declarat, pentru impact.ro, directorul medical al institutului Matei Balș din Capitală, medicul Adrian Marinescu.

Până acum, în acest sezon, în țara noastră nu a fost confirmat niciun deces provocat din cauza gripei, iar numărul românilor imunizați antigripal este destul de mic, ca în fiecare an: peste 1.100.000 de persoane. Vorbim însă despre cei care s-au vaccinat cu serul gratuit pus la dispoziție de Ministerul Sănătății.

Diferența din gripă și COVID

Marea problemă în această perioadă este că nu putem face diferența fără teste între gripă și COVID-19. Asta pune o adevărată presiune pe umerii cadrelor medicale  care vor fi nevoite să ajute și mai mulți bolnavi și să îi testeze. De asemenea, riscul de a dezvolta o formă severă crește odată cu amânarea mersului la doctor.

„Nu ne putem da seama întotdeauna, simptomele se suprapun în bună parte, la gripă simptomele sunt mai bruște și mai intense, atenție, în primele zile. Diagnosticul se pune test, orice pacient cu simptome respiratorii trebuie să-ți facă test de COVID, dacă testul de COVID este recoltat corect și este negativ, luăm simptomatice și vedem ce se întâmplă. Dacă evoluția este severă facem și test de gripă. Eu la cabinet am vaccinat antigripal până acum vaccinat aproape 200 de oameni, cu serul de la DSP, și 500 și-au cumpărat singuri. O să vină o perioadă foarte grea, din nou”, a spus, pentru Impact.ro, medicul de familie Rodica Tănăsescu.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe