Semnal de alarmă tras de OMS! Omicron ar putea genera variante mai periculoase de Covid-19

Beatrice Dumitru 05.01.2022, 14:08
Semnal de alarmă tras de OMS! Omicron ar putea genera variante mai periculoase de Covid-19

Omicron provoacă din ce în ce mai multe cazuri zilnice de coronavirus în întreaga lume, iar Europa a devenit epicentrul pandemiei, cu bilanțuri zilnice record. De aceea, Organizația Mondială a Sănătății susține că varianta descoperită în Africa de Sud poate duce la apariția unor noi tulpini de Covid-19 mai periculoase.

„O fază foarte periculoasă”

Europa a înregistrat peste 100 de milioane de cazuri de Covid de la începutul pandemiei și peste cinci milioane de cazuri noi în ultima săptămână a anului 2021, ceea ce „umbrește aproape tot ce am văzut până acum,” spune OMS.

Suntem într-o fază foarte periculoasă, ratele de contaminare cresc semnificativ în Europa de Vest, iar impactul real al acestui lucru nu este., deocamdată, clar”, a adăugat Catherine Smallwood, reprezentanta biroului de urgenţe din cadrul OMS.

Deși varianta se răspândește ca un incendiu în întreaga lume, pare a fi mai puțin patogenă decât s-a crezut inițial, un motiv pentru mulți, chiar și pentru specialiști, de a spera că pandemia se va încheia în acest an. Însă, OMS susține că această creșterea vertiginoasă a ratelor de infecție ar putea avea efectul opus, iar Omicron poate duce la un risc mai mare de a genera variante mai periculoase ale virusului.

Semnal de alarmă tras de OMS! Omicron ar putea genera variante mai periculoase de Covid-19
Varianta Omicron a fost descoperită în Africa de Sud.

 

Cu cât Omicron se răspândește mai mult, cu atât este transmisă mai mult și cu cât se replică mai mult, cu atât este mai probabil să genereze o nouă variantă. În prezent, Omicron este letală, poate provoca moartea (…) Poate mai puţin comparativ cu Delta, dar cine poate spune ce ar putea genera următoarea variantă”, a declarat Catherine Smallwood.

Omicron ar putea reprezenta o amenințare mai mare

Reprezentanta OMS a mai atras atenția asupra faptului că Omicron ar putea reprezenta o amenințare mai mare din cauza numărului de cazuri, deși la nivel individual riscul de spitalizare este, probabil, mai mic.

„Când numărul de cazuri crește atât de semnificativ, este probabil ca mult mai mulți oameni cu boli grave să ajungă în spital sau chiar să moară”, a mai declarat Catherine Smallwood.

Marea Britanie, care a anunțat marți că a înregistrat pentru prima dată peste 200.000 de cazuri zilnice, este amenințată cu o criză spitalicească din cauza lipsei de personal, cauzată de valul Omicron. De asemenea, se așteaptă ca Franța să se apropie de 300.000 de cazuri într-o singură zi, potrivit autorităților. În acest context, reprezentanta OMS a precizat că se așteaptă la scenarii similare în alte țări europene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...