România a semnat și începe procesul de aderare la OCDE. Care sunt beneficiile pentru țara noastră

Stan Filon 15.12.2022, 20:44
România a semnat și începe procesul de aderare la OCDE. Care sunt beneficiile pentru țara noastră

După eșecul răsunător din Schengen, iată că România a semnat și începe procesul de aderare la o altă organizație foarte importantă: Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE încă din luna aprilie 2004, candidatură care a fost reiterată în mai multe rânduri.

România a semnat și începe procesul de aderare la OCDE

Așadar, după un eșec de proporții înregistrat de România în inițiativa de a adera la Spațiul Schengen, iată că autoritățile încearcă acum să intre într-o altă organizație foarte respectată la nivel mondial. Vorbim despre Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, pentru care România și-a depus oficial candidatura încă de acum 18 ani, din anul 2004.

Ei bine, de-abia acum însă România a semnat și începe procesul de aderare la OCDE. Acesta este însă un proces foarte minuțios, care poate dura între 3-4 ani, dar se poate întinde pe o perioadă de până la 11 ani. Chiar dacă aderarea ar putea veni atât de târziu, România are deja de plată o factură destul de mare: 5,8 milioane de euro, pentru anul 2022 și anul 2023! În plus, Executivul are în vedere și asigurarea unui ”cadru de salarizare stimulant, similar cu cel prevăzut pentru PNRR” pentru angajații din ministere implicați în procesul de aderare, potrivit profit.ro.

Romania a semnat si incepe procesul de aderare la OCDE
Romania a semnat si incepe procesul de aderare la OCDE. Sursa foto: Octav Ganea/Inquam Photos

OCDE are 38 de membri

Dar ce este mai exact OCDE? Ei bine, înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării și evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creșterii economice sustenabile și stabilității sociale. Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deținând peste 70% din producția și comerțul globale și 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe.

În strânsă colaborare cu autoritățile publice, actorii economici și sociali, precum și reprezentanții societății civile, OCDE stabilește standarde internaționale și se axează pe promovarea de politici care au incidență pe majoritatea aspectelor vieții publice a cetățenilor – de la îmbunătățirea performanței economice până la crearea de locuri de muncă, de la promovarea sistemelor educaționale eficiente până la combaterea evaziunii fiscale internaționale.  OCDE facilitează schimbul de experiență și bune practici între țări și pune la dispoziție datele, analizele și expertiza proprie privind stabilirea politicilor publice.

Nicolae Ciucă a stat puțin la masa bogaților

Cel care a semnat pentru începerea procesului de aderare a României la OCDE a fost chiar premierul Nicolae Ciucă, care s-a aflat la Paris. Șeful Executivului a și participat în calitate de invitat la reuniunea Consiliului OCDE, care reunește ambasadorii statelor membre ale Organizației și al Comisiei Europene.

Premeirul Ciucă a arătat că România va folosi procesul de aderare ca pe o oportunitate pentru a-și îmbunătăți politicile publice în aproape toate domeniile, de a continua modernizarea societății românești.

Acesta a adăugat că nu este vorba de un alt moment de aderare la o organizație internațională, ci de a utiliza procesul de aderare ca pe o pârghie pentru a mobiliza transformări într-un spectru larg de domenii precum investiții, concurență, guvernanță corporativă, guvernanță publică, politica de mediu, educație. Toate acestea se vor reflecta în mod cert în îmbunătățirea calității vieții de zi cu zi a cetățenilor, a afirmat Ciucă.

În data de 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a adoptat, decizia privind deschiderea discuțiilor de aderare cu România (alături de alte cinci state – Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru), iar odată cu această decizie, România a obținut statutul de țară candidată la aderare. Decizia s-a luat cu unanimitatea statelor membre.

Aderarea la OCDE, mai dificilă decât cea la Schengen?

Dar ce presupune mai exact aderarea la OCDE? Procesul este unul extrem de complex și constă, practic, în alinierea legislației, politicilor și practicilor interne cu cele ale OCDE. Delegația OCDE prezentă recent în România a subliniat faptul că nu există un calendar prestabilit de aderare, iar ritmul progreselor este determinat de meritele proprii ale fiecărui stat candidat.

Dar care sunt beneficiile aderării la OCDE? Ei bine, în urma aderării României, țara noastră va beneficia în mod nemijlocit de un aport substanțial de expertiză și experiență diversă, din partea unor democrații consacrate și economii consolidate. Este o oportunitate de a interacționa pe teme de substanță economică, socială etc cu state precum Statele Unite, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Japonia, Coreea de Sud, tari din America Latină, precum și multe state europene.

Statutul de membru OCDE este și un indicator puternic de încredere pentru investitorii interni și internaționali raportat la sănătatea economiei interne. Acest lucru are consecințe pozitive atât la nivelul fluxurilor de investiții directe, cât și raportat la încrederea piețelor internaționale în stabilitatea economică internă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...