ROBOR își continuă creșterea. La ce valoare a ajuns, astăzi, 3 august

Mihnea Tălău 03.08.2022, 12:08
ROBOR își continuă creșterea. La ce valoare a ajuns, astăzi, 3 august

Banca Națională a României (BNR) a anunțat că indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a urcat vineri la 8,05%  de la 8,00% pe an, atât cât s-a înregistrat în ziua precedentă.

Tendința de creștere se va menține până la sfârșitul anului

Indicele ROBOR la trei luni era, la începutul acestui an, în valoare de 3,02% pe an.

Un nivel mai mare a fost înregistrat în pe 1 februarie 2010, respectiv 8,15%.

Tot astăzi, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,17%, de la 8,13 marţi, în timp ce ROBOR la 12 luni a urcat la 8,27% pe an.

Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichidități altor bănci, se calculează zilnic și are ca referintă media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de BNR.

Analiștii financiari sunt de părere că indicele ROBOR a cunoscut o creștere accelerată în ultimele luni, pe fondul războiului din Ucraina, iar tendința se pare că se va menține cel puțin până la sfârșitul anului.

Indicele ROBOR se îndreaptă spre 8%. Tot mai greu pentru românii cu rate la bănci

Indicele ROBOR și IRCC

Pe lângă indicele ROBOR, Banca Națională a României emite și un Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor. IRCC trimestrial se calculează la finalul fiecărui trimestru și reprezintă media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor. La finalul celui de-al doilea trimestru din 2022, IRCC este de 1,86%.

În ultima perioadă, foarte mulți români trec de la indicele ROBOR la IRCC, întrucât indicele ROBOR la 3 luni s-a dublat de la începutul aanului. Băncile, însă, nu privesc această trece cu ochi buni întrucât pentru ele asta însemnă să piardă bani. Acestea pot să aprobe sau nu, afirmă economiștii din sectorul bancar. La rândul lor, avocatii spun însă că este ilegal ca băncile să refuze acest lucru.

 

Urmăriți Impact.ro și pe