RO Vaccinare, avertisment despre covid pentru români. „Omicron nu este mai puţin sever”

Andra Daoud 03.02.2022, 18:58
RO Vaccinare, avertisment despre covid pentru români. „Omicron nu este mai puţin sever”

RO Vaccinare atrage atenția că varianta Omicron a virusului Covid-19 nu este mai puțin severă, ci rezistența oamenilor în fața ei este mai mare. Acest lucru se datorează imunității căpătate atât prin vaccinare, cât și în urma trecerii prin boală. Autoritățile atrag atenția că oamenii nu ar trebui să se relaxeze încă sau să răsufle ușurați, pentru că pericolul încă nu a trecut.

RO Vaccinare, avertisment despre covid pentru români

Cei de la RO Vaccinare au publicat un mesaj pentru români, în care au vorbit despre studiile recente făcute asupra tulpinii Omicron a virusului și au explicat de ce nu ar trebui să ne relaxăm încă. Deși noua tulpină pare să aibă o patogenitate ceva mai redusă, în urma unor studii recente, cei de la RO Vaccinare au explicat că, de fapt, rezistența oamenilor în fața bolii este mai mare, datorită imunității căpătate prin vaccin sau în urma trecerii prin boală.

• Omicron se deosebește de variantele precedente prin aceea că a survenit în populații mult mai bine imunizate fie prin vaccinare, fie prin valurile anterioare.
• Omicron aduce ca noutate o abilitate excelentă de a reinfecta/infecta vaccinați (deci o excelentă capacitate de evaziune imuna).
• Dacă sunt considerate studiile comparative bine desenate, în care pacienții care au făcut primoinfecție cu Delta sunt comparați cu pacienții fără imunitate prealabilă care au făcut primoinfecția cu Omicron, riscul de spitalizare după infecția cu Omicron este doar puțin mai mic comparativ cu Delta (75% din riscul Delta).” arată cei de la RO Vaccinare, printr-o postare pe Facebook.

RO Vaccinare, avertisment despre covid pentru români. „Omicron nu este mai puţin sever”
Evoluția infecțiilor cu tulpinile Delta și Omicron, prezentate comparativ

„Nu trebuie să ne grăbim să clamăm fericirea de a fi expuși la Omicron”

Dr. Cristian Apetrei, profesor român în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară, membru în Centrul pentru Cercetarea Vaccinului și în Programul Postuniversitar în Microbiologie și Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA, a spus că oamenii ar trebui să rețină că pericolul încă nu a trecut:

Toate acestea arată că nu trebuie să ne grăbim să clamăm fericirea absolută de a fi expuși la Omicron. În fine, una dintre cele mai importante concluzii ale acestui articol este următoarea: virusurile nu evoluează inevitabil spre o atenuare a virulenței; evoluția pur și simplu le selecționează pe acelea care excelează în a se multiplica.

Îmi pare rău, am tot încercat să spun că nu este inevitabil ca evoluția pandemiei să se facă spre atenuarea patogenicității, dar am avut concurenți mult mai bine pregatiti. Per ansamblu, studiul sugerează că încă n-am ieșit din pădure. După cum am spus ieri, mă tem că Omicron se va stinge rapid pentru că arde populațiile mult prea repede. Cum Delta încă mai persistă în populație, probabil ca endemicizarea se va produce cu Delta.” se mai arată în postarea celor de la RO Vaccinare.

Între timp, în România, numărul infectărilor de menține peste 30.000 de câteva zile. Potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 32.671 cazuri de persoane pozitive cu SARS-CoV-2. De asemenea, au fost raportate 111 decese.

 

Urmăriți Impact.ro și pe