Varianta Omicron BA.2 înroșește harta lumii. Este știrea momentului din partea OMS

Cătălina Burghelea 02.02.2022, 07:53
Varianta Omicron BA.2 înroșește harta lumii. Este știrea momentului din partea OMS

A apărut o nouă versiune a variantei Omicron a SARS-CoV-2, cunoscută sub numele de BA.2. Deși experții nu sunt încă siguri de efectele sale, aceștia știu că se răspândește rapid și are 20 de mutații în zona pe care o vizează majoritatea vaccinurilor COVID-19. Subtulpina a fost identificată pentru prima dată în India și Africa de Sud, la sfârșitul lunii decembrie 2021. De atunci, s-a răspândit în mai multe țări.

A apărut o nouă subvariantă a Omicron

Oamenii de știință au identificat subvarianta BA.2 a Omicron în India și Africa de Sud, la sfârșitul lunii decembrie 2021. De atunci, s-a răspândit în mai multe țări, inclusiv în Statele Unite, Regatul Unit și Israel. Spre exemplu, în Danemarca, au crescut cazurile de la 20% (în săptămâna 52 din 2021), la 45% (în a doua săptămână din 2022).

În ciuda răspândirii rapide în țară, analizele inițiale nu arată nicio diferență în ceea ce privește spitalizările între subvarianta BA.2 și forma originală de Omicron, cunoscută și sub numele de BA.1. Cu toate acestea, sunt încă în curs de desfășurare studii pentru a înțelege infecțiozitatea BA.2, alături de cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva acestuia.

Ce știu experții despre această subtulpină

Deși BA.2 nu este în prezent o „variantă periculoasă”, oficialii din Marea Britanie s-au interesat suficient de răspândirea sa, pentru a o desemna „sub investigație”.

„Omicron are trei [subvariante] principale – BA.1, BA.2 și BA.3 – conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)”, a precizat medicul Donald C. Vinh, profesor asociat la Departamentul de Medicină de la Universitatea McGill , Canada, pentru Medical News Today.

„Până acum, majoritatea covârșitoare a tuturor cazurilor Omicron a fost BA.1. Cu toate acestea, în unele locuri, BA.2 s-a răspândit mai repede decât BA.1”, a continuat expertul.

„Această variantă soră, care este încă Omicron, este interesantă pentru că pare să înlocuiască Omicron în anumite părți ale lumii”, a afirmat Dr. Amesh A. Adalja, cercetător principal la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății. „Există speculații că ar putea fi mai transmisibilă decât fratele ei”, a completat medicul.

BA.2, detectată în 57 de țări

În buletinul epidemiologic săptămânal, Organizația Mondială a Sănătății a explicat că Omicron, care reprezintă peste 93% din totalul specimenelor de coronavirus recoltate în ultima lună, are mai multe subvariante: BA.1, BA.1.1 , BA.2 şi BA.3. Primele două, de altfel cele mai vechi versiuni identificate, constituie încă peste 96% din secvenţele Omicron încărcate în baza de date globală GISAID.

Detalii de ultimă oră din partea OMS

Totuși, oamenii de specialitate au constatat o creştere semnificativă a numărului de cazuri ce implică BA.2, care are mai multe mutaţii diferite faţă de versiunea originală, în special pe proteina spike.

„Secvenţe desemnate BA.2 au fost transmise la GISAID, de către 57 de ţări, până în prezent”, a subliniat OMS, adăugând că, în unele ţări, această subtulpină reprezintă acum mai mult de jumătate din secvenţele Omicron recoltate.

BA.2 este mai contagioasă

Experții OMS au declarat că se ştiu încă puţine lucruri despre diferenţele dintre subvariantele Omicron, dar au cerut studii privind caracteristicile virusului, în special privind transmisibilitatea acestuia, capacitatea sa de a se sustrage protecţiilor imunitare şi virulenţa acestuia. Mai multe cercetări sugerează că BA.2 este mai contagioasă decât tulpina originală.

În majoritatea cazurilor, Omicron provoacă o boală mai puţin severă decât variantele anterioare ale coronavirusului. Până în prezent, nu există dovezi că BA.2 ar fi mai gravă, a dezvăluit epidemiologul american Maria Van Kerkhove.

Urmăriți Impact.ro și pe