Rishi Sunak, principalul favorit la funcția de premier al Marii Britanii. Primul tur de scrutin va avea loc luni

Elena Avramescu 24.10.2022, 09:54
Rishi Sunak, principalul favorit la funcția de premier al Marii Britanii. Primul tur de scrutin va avea loc luni

După ce Boris Johnson s-a retras duminică din competiție pentru funcția de premier al Marii Britanii, se pare că Rishi Sunak a rămas principalul favorit. Acesta este de părere că are suficientă experienţă pentru a-şi putea duce la bun sfârşit planurile, dar şi un proiect inedit de a rezolva problemele cu care se confruntă ţara.

Marea Britanie are un nou favorit pentru funcția de premier

Anunțul retragerii lui Boris Johnson a surprins pe toată lumea, mai ales că avea suficient sprijin pentru a ajunge în scrutinul final, însă a realizat că țara, dar și Partidul Conservator au nevoie de unitate.

Se pare că Boris Johnson se întorcea acasă dintr-o vacanță în Caraibe cu scopul de a încerca să obțină sprijinul a 100 de parlamentari pentru a se înscrie în competiția de luni pentru a o înlocui pe Liz Truss, declarând ulterior că și-a asigurat sprijinul a 102 legislatori, însă nu a reușit să o convingă nici măcar pe Sunak, și nici pe cealaltă concurentă, Penny Mordaunt.

Astfel că fostul prim-ministru și-a asigurat susținerea publică a mai puțin de 60 de parlamentari conservatori, fiind cu mult sub jumătate din cele aproape 150 de susținerile primite de Sunak.

„Cred că am multe de oferit, dar mă tem că pur și simplu nu este momentul potrivit”, a declarat Johnson duminică seara târziu.

Însă declarația îl ajută pe rivalul său, fostul ministru de finanțe Rishi Sunak, în vârstă de 42 de ani, să devină prim-ministru. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, ar urma să o înlocuiască pe Truss, care a fost forțată să demisioneze după ce a lansat un program economic care a declanșat turbulențe pe piețele financiare.

Rishi Sunak, principalul favorit la functia de premier al Marii Britanii
Rishi Sunak

Mai precis, în cazul în care un singur candidat obține sprijinul a 100 de parlamentari conservatori, acesta va fi numit prim-ministru luni, iar dacă doi candidați trec pragul, aceștia vor ajunge la un vot al membrilor partidului, iar câștigătorul va fi anunțat în cursul zilei de vineri.

Rishi Sunak s-ar bucura de susţinerea unei mari majorităţi a parlamentarilor, dar și de sprijinul ministrului de stat la Oficiul pentru Irlanda de Nord, Steve Baker, care a ținut să avertizeze că revenirea lui Boris Johnson ar fi un dezastru absolut.

În cursul zilei de duminică, fostul ministru de finanţe britanic Rishi Sunak și-a anunșat candidatura la funcţia de prim-ministru al Regatului Unit, cu scopul de a redresa economia ţării dar și de a unifica Partidul Conservator.

„Regatul Unit este o ţară măreaţă, însă noi ne confruntăm cu o profundă criză economică. De aceea candidez pentru a fi liderul Partidului Conservator şi următorul vostru prim-ministru”, a scris Sunak pe Twitter.

Liz Truss a reușit să-l învingă pe Rishi Sunak în septembrie în cursa pentru înlocuirea lui Boris Johnson la conducerea Partidului Conservator, iar înainte de a-şi anunţa candidatura duminică, acesta a reușit să primească chiar și mai multă susţinere din partea parlamentarilor conservatori decât rivalii săi, fostul ministru al apărării Penny Mordaunt şi Boris Johnson.

În plus, Rishi Sunak a părăsit guvernul lui Boris Johnson în luna iulie, ceea ce a dus ulterior la declanşarea unei rebeliuni care a dus la înlăturarea lui Johnson.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...