Decizie de ultimă oră luată de Boris Johnson. Motivul pentru care s-a retras din campania pentru Downing Street

Elena Avramescu 24.10.2022, 06:56
Decizie de ultimă oră luată de Boris Johnson. Motivul pentru care s-a retras din campania pentru Downing Street

În cursul serii de duminică, fostul premier britanic a declarat în mod oficial că nu va candida pentru încă un mandat, cu toate că susține că are susținerea necesară. Boris Johnson consideră că acest lucru nu ar fi tocmai corect. În acest sens sunt șanse mari să-l urmeze în funcție marele favorit, Rishi Sunak.

Boris Johnsos s-a retras din campania pentru Downing Street

„În ultimele zile, am ajuns, din păcate, la concluzia că pur şi simplu nu ar fi lucrul potrivit de făcut. Nu poţi guverna eficient dacă nu ai un partid unit în parlament”, a spus Boris Johnson într-un comunicat recent.

Boris Johnson a luat decizia de a demisiona în cursul lunii iulie, după ce a fost implicat în mai multe scandaluri. Cu toate acestea s-a tot zvonit că ar urma să candideze din nou, după ce s-a întors sâmbătă din vacanţa în Republica Dominicană. Însă nu a anunţat oficial că va candida în această campanie declanşată în urma demisiei lui Liz Truss, joi, după numai 44 de zile în funcţie, stabilind o premieră pentru Marea Britanie.

Astfel că Boris Johnson a spus, în comunicatul său, că a obţinut susţinerea a 102 parlamentari conservatori, peste pragul de 100 necesar pentru a continua campania. El a explicat că i-a contactat pe cei doi candidaţi declaraţi, pe Rishi Suna, cu care s-a întâlnit sâmbătă seară, dar şi pe Penny Mordaunt.

„Am sperat că ne vom putea uni în interesul naţional, dar, din păcate, nu am reuşit să găsim o modalitate de a face acest lucru. Prin urmare, mă tem că cel mai bun lucru este să nu continui această cursă şi să-mi aduc sprijinul persoanei care va câştiga.

Cred că am multe de oferit, dar mă tem că nu este momentul potrivit. Cred că sunt bine plasat pentru a asigura o victorie a conservatorilor în 2024”, a mai scris Boris Johnson în acest comunicat, cu privire la alegerile legislative care urmează să aibă loc peste doi ani.

Boris Johnson a parasit, oficial, Downing Street
Boris Johnson

Cu toate că Boris Johnson a spus că dispune de susținerea a 102 parlamentari, numai 57 de parlamentari şi-au declarat public susţinerea pentru acesta.

„Pot confirma în această seară că am trecut de pragul foarte înalt de 102 susţineri şi că mi-aş putea depune candidatura mâine. Sunt şanse mari să am succes la alegeri în rândurile membrilor Partidului Conservator şi pot reveni vineri în Downing Street.

Dar în ultimele zile am ajuns din nefericire la concluzia că pur şi simplu nu ar fi corect să fac asta. Nu poţi guverna eficient decât dacă ai un partid unit în parlament”, a explicat Johnson.

Momentan, în cursa pentru Downing Street rămân Rishi Sunak, fost ministru britanic al Finanţelor, şi ministrul însărcinat cu Relaţia cu Parlamentul Penny Mordaunt.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...