Cine va fi următorul premier al Marii Britanii. Boris Johnson ar putea reveni în Downing Street

Andrei Dumitrescu 21.10.2022, 12:48
Cine va fi următorul premier al Marii Britanii. Boris Johnson ar putea reveni în Downing Street

Boris Johnson și fostul ministru de finanțe Rishi Sunak au fost vineri în fruntea potențialilor pretendenți la înlocuirea premierului britanic Liz Truss, candidații sondând sprijinul pentru a deveni liderul Partidului Conservator în cadrul unei competiții accelerate.

După ce Truss a demisionat joi, punând astfel capăt celor șase săptămâni petrecute la putere, cei care vor să o înlocuiască încercau să găsească cele 100 de voturi din partea parlamentarilor conservatori necesare pentru a candida într-o competiție care, speră partidul, îi va redresa soarta în declin.

În condițiile în care, potrivit sondajelor de opinie, conservatorii se confruntă cu o eliminare totală la următoarele alegeri naționale, a început cursa pentru a deveni al cincilea premier britanic în șase ani.

Câștigătorul va fi anunțat fie luni, fie vineri, săptămâna viitoare.

În ceea ce ar fi o revenire extraordinară, Johnson, care a fost înlăturat de legislatori în urmă cu puțin peste trei luni, se afla în plină cursă alături de Sunak pentru a fi încoronat ca viitor prim-ministru.

„Cred că are acea experiență dovedită pentru a schimba lucrurile. El poate să le întoarcă din nou. Și sunt sigur că colegii mei aud acest mesaj tare și clar”, a declarat parlamentarul conservator Paul Bristow despre Johnson.

„Boris Johnson este personajul de care se teme Partidul Laburist, Boris Johnson poate câștiga următoarele alegeri generale”, a spus el.

Mandat cu scandaluri

Boris Johnson, care a părăsit funcția comparându-se cu un dictator roman adus la putere de două ori pentru a respinge crizele, s-ar putea confrunta cu dificultăți în atingerea celor 100 de voturi după ce mandatul său de trei ani a fost afectat de scandaluri și acuzații de comportament necorespunzător.

Unul dintre foștii săi consilieri, care nu mai vorbește cu Johnson și care a cerut să nu fie identificat, a declarat că este puțin probabil ca acesta să atingă ținta, după ce și-a înstrăinat zeci de conservatori în timpul mandatului său marcat de scandaluri.

Dar Will Walden, care a lucrat și el pentru Johnson, a declarat pentru Sky News că fostul premier se întorcea din vacanță și făcea sondaje.

Concursul a început joi, la doar câteva ore după ce Truss s-a prezentat în fața biroului său din Downing Street pentru a spune că nu mai poate continua.

Sunak, fostul analist de la Goldman Sachs care a devenit ministru de finanțe chiar în momentul în care pandemia COVID-19 a ajuns în Europa, este favorit la casele de pariuri, urmat de Johnson. Pe locul al treilea se află Penny Mordaunt, un fost ministru al apărării popular printre membrii Partidului Conservator.

Niciunul dintre ei nu și-a declarat oficial candidatura.

Demisia lui Truss, după doar 44 de zile

Truss a demisionat joi, după cel mai scurt și mai haotic mandat al vreunui prim-ministru britanic, după ce programul său economic a distrus reputația de stabilitate financiară a țării și a lăsat mulți oameni mai săraci.

Truss a declarat că nu a mai putut să își ducă la îndeplinire programul după ce planul său economic a zguduit piețele și a ajuns pe lista de tăiere atunci când a fost nevoită să aducă un nou ministru de finanțe.

Gafa uriasa a regelui Charles in fata lui Liz Truss, premierul Marii Britanii

„Prin urmare, am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a-l anunța că demisionez din funcția de lider al Partidului Conservator”, a declarat Truss, care a fost susținută doar de soțul ei, asistenții și miniștrii săi loiali fiind vizibil absenți.

Priveliștea unui alt prim-ministru nepopular care ține un discurs de demisie în Downing Street – și începutul unei noi curse pentru conducere – subliniază cât de volatilă a devenit politica britanică de la votul din 2016 pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

Unii parlamentari conservatori speră că cursa pentru a o înlocui va fi rapidă și simplă, îndemnându-i pe aspiranți să se coalizeze în jurul unui candidat pentru a reduce timpul unei alte competiții dureroase.

Sunak, care s-a dovedit a avea dreptate în avertismentele sale că planul fiscal al lui Truss amenința economia, este favorit, dar rămâne profund nepopular în rândul unor conservatori după ce a contribuit la declanșarea rebeliunii din vară împotriva lui Johnson.

Mordaunt este văzută ca o figură proaspătă, în mare parte nepătată de administrațiile anterioare. Dar ea este, de asemenea, neexperimentată și, până în prezent, este în urma lui Sunak și Johnson în obținerea de susținători.

Oricine va prelua conducerea partidului, va avea un munte de urcat pentru a încerca să restabilească sau să reînnoiască reputația Partidului Conservator, care deține o mare majoritate în parlament și nu trebuie să convoace alegeri la nivel național pentru încă doi ani.

„Dacă o schimbare de lider va fi sau nu suficientă pentru a-i face pe conservatori cu adevărat credibili din punct de vedere electoral este cu siguranță foarte discutabil”, a declarat politologul John Curtice.

„Problema pentru conservatori este că brandul lor ca partid care poate să se ocupe de economie a fost acum foarte, foarte mult pătat și ar putea fi foarte greu de recuperat în decurs de doi ani.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...