Rise Project: Dan Barna, candidatul USR la prezidențiale, supervizorul unor fraude cu fonduri europene. Prima reacție a șefului USR

Alexandru Ioanid 15.10.2019, 14:43
Rise Project: Dan Barna, candidatul USR la prezidențiale, supervizorul unor fraude cu fonduri europene. Prima reacție a șefului USR

Dan Barna, candidatul USR la prezidențiale, este subiectul unei ample anchete jurnalistice a Rise Project. Publicația prezintă afacerile derulate de liderul USR înainte de a intra în politică, afaceri care, în opinia jurnaliștilor, arată că Barna este „supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE”.

Jurnaliștii de la Rise Project au publicat, marți, o amplă anchetă referitoare la afacerile lui Dan Barna înainte să intre în politică. Documentarea începe după anul 2000, când Dan Barna și-a înființat o firmă de consultanță pe proiecte europene.

El s-ar fi ocupat de mai multe asociații în care lucrau persoane cu dizabilități sau provenind din medii defavorizate. Banii veneau de la Comisia Europeană, erau distribuiți prin Consiliul Județean Alba, iar cel care se ocupa de partea de consultanță era Dan Barna. 

Câteva extrase din ancheta Rise Project:

  • Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro
  • Prezidențiabilul vrea să-i întoarcă pe români în țară, dar și-a consolidat cariera pe seama unora nevoiți să plece
  • Opozantul și-a dirijat afacerile în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de școală
  • Șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE
  • La bilanț, managementul care l-a consacrat pe Barna îi este este profitabil sieși, în timp ce oameni aflați în cumpănă au beneficiat doar pe hârtie
  • Vorbim despre persoane cu dizabilități sau proveniți din medii defavorizate, greu de integrat pe piața muncii și extrem de neglijate în România. În numele lor, Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare – DCG, compania fondată de Dan Barna, a câștigat milioane sub pretextul facerii de bine.

Dan Barna, părtaș la fraude cu fonduri europene?

Cum s-a răzgândit Dan Barna în privința intrării la guvernare
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Anchet Rise Project arată cum Dan Barna s-ar fi îmbogățit din bani europeni, iar firmele pe care ar fi trebuit să le ajute au dat faliment.

„Prezidențiabilul vrea să-i întoarcă pe români în țară, dar și-a consolidat cariera pe seama unora nevoiți să plece. Opozantul și-a dirijat afacerile în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de școală. La bilanț, managementul care l-a consacrat pe Barna îi este este profitabil sieși, în timp ce oameni aflați în cumpănă au beneficiat doar pe hârtie. Vorbim despre persoane cu dizabilități sau proveniți din medii defavorizate, greu de integrat pe piața muncii și extrem de neglijate în România. În numele lor, Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare – DCG, compania fondată de Dan Barna, a câștigat milioane sub pretextul facerii de bine”, se arată în ancheta Rise Project.

Dan Barna depunerea candidaturii

Jurnaliștii susțin că Dan Barna conducea, împreună cu un asociat, Grupul de Consultanță și Dezvoltare – DGG. O firmă care ar fi trebuit să ajute la succesul unor afaceri cu fonduri europene, în care să lucreze persoane cu dizabilități sau din medii defavorizate.

În realitate, banii s-ar fi scurs în buzunarele celor care ofereau consultanță și în ale celor care coordonau proiectele – adică instituții de stat.

„Trei proiecte europene generoase arată ca după război. Banii s-au evaporat între amici cu facturi la comandă, în nepotisme, deturnări, plăți fictive, furturi de echipamente și discursuri despre frumusețea spiritului antreprenorial. Din partea beneficiarilor, multă dezamăgire. (…) Proiectele îngropate de Grupul de Consultanță și Dezvoltare – DCG s-au numit “Punți Comunitare” (social), “SES-am Deschide-te” (social)și “Biblioteca Bunelor Practici”(antreprenorial), iar aceasta e povestea lor. În centru se află candidatul Alianței 2020 USR PLUS, consultant pe fonduri europene, apoi fost secretar de stat în guvernul tehnocrat la Ministerul Fondurilor Europene. Barna, 44 de ani acum, a ieșit din firmă de îndată ce a intrat în minister”, scrie Rise Project.

Din 2007 până astăzi, compania fondată de Dan Barna și partenerul său Dragoș Jaliu ar fi fost parteneră sau beneficiară directă în 20 de proiecte pe fonduri europene care însumează 166 de milioane de lei.

Prima reacție a lui Dan Barna după dezvăluirile Rise Project

Dan Barna, incalzire pentru prezidentiale

Dan Barna a avut prima reacție după publicarea anchetei Rise Project. Candidatul USR la președinție susține că informațiile au fost scoase din context și că jurnaliștii s-ar fi concentrat doar pe eșecurile companiilor cărora Barna le-a oferit consultanță. 

„Am avut săptămâna trecută un interviu cu cei de la Rise. Am înţeles că au investigat proiecte pe care le-am desfăşurat în perioada anterioară intrării în politică, când eram antreprenor şi consultant în domeniul fondurilor europene. Rise s-a concentrat pe câteva întreprinderi care nu au rezistat după perioada de sustenabilitate a proiectelor cu finanţare europeană. E un risc inerent şi asumat în astfel de cazuri, mai ales într-o etapă de pionierat”, a spus Dan Barna

Mai departe, Dan Barna se folosește de numele lui Hagi pentru a arăta că nu a fost rău intenționat.

„Ceea ce se sugerează în acel articol este ca și cum i s-ar reproșa unui fotbalist că nu au ieșit toate fazele perfecte. Dincolo de asta, e ca și cum ne-am supăra pe Hagi că n-a înscris de fiecare dată. Lucrurile sunt foarte clare, am fost deschis, nu am nimic de ascuns. (…) Perspectiva din care e abordat articolul este semnificativ extrasă din context, cumva și selecția atentă doar a celor câțiva nemulțumiți, fiind ignorați zecile de beneficiari. Informația este luată pe bucățele particulare, fiind ignorat contextul larg al implementării, într-un context în care linia respectivă de finanțare fiind la început nu avea cele mai bune premise să asigure sustenabilitatea”, a adăugat candidatul USR la prezidențiale.

Întreaga anchetă e de găsit AICI

Urmăriți Impact.ro și pe