Bombardamente intense la centrala nucleară de la Zaporojie. AIEA a anunțat cel puţin 12 explozii

Elena Avramescu 21.11.2022, 12:05
Bombardamente intense la centrala nucleară de la Zaporojie. AIEA a anunțat cel puţin 12 explozii

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a făcut un anunț îngrijorător, spunând că au fost înregistrate cel puţin 12 explozii la centrala nucleară de la Zaporojie, în cursul serii de sâmbătă, dar şi duminică. În acest sens, șeful agenției, Rafael Grossi, este de părere că aceste atacuri nu trebuie ignorate, deoarece sunt foarte îngrijorătoare.

Centrala nucleară de la Zaporojie, bombardată intens

În acest sens, o echipă de experţi a organizației va evalua pagubele de la centrala nucleară, însă sunt șanse destul de mari ca Rusia să încerce să le restricţioneze accesul. Cele 12 explozii au avut loc în timp ce lupte intense s-au dat în multe regiuni din Ucraina, mai ales în estul ţării, acolo unde forţele ruseşti au reușit să bombardeze poziţiile ucrainene de-a lungul liniei frontului.

În plus, se pare că noile bombardamente de la centrala nucleară s-au produs după mai multe eşecuri pentru forţele ruseşti, printre care și retragerea din regiunea Herson. Imediat după ce s-a întâmplat acest lucru, Moscova a lansat un atac feroce cu rachete asupra întregii Ucraine, ce au vizat infrastructura civilă energetică.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că au avut loc minim 12 explozii la centrala nucleară de la Zaporojie, atât sâmbătă seara cât şi duminică.

„Oricine se află în spatele acestui atac trebuie să înceteze imediat. Aşa cum am mai spus de multe ori, vă jucaţi cu focul!”, a avertizat Rafael Grossi, într-o declaraţie.

Radioactivitate scăzută în România după atacul de la centrala nucleară din Zaporojie
Centrala nucleară din Zaporojie

O echipă a AIEA aflată la faţa locului a făcut mai multe investigații, spunând că au fost lovite mai multe clădiri, sisteme şi echipamente, însă, din fericire, niciuna dintre aceste avarii nu este critică pentru siguranţa şi securitatea nucleară.

Cu toate acestea investigațiile nu s-au finalizat, astfel că o echipă a AIEA are în plan să facă și astăzi o evaluare la fața locului, însă operatorul rus de energie nucleară Rosenergoatom este de părere vor exista restricţii cu privire la ceea ce ar putea inspecta echipa.

„Dacă vor dori să inspecteze o instalaţie care nu are nicio legătură cu securitatea nucleară, accesul va fi refuzat”, a declarat pentru agenţia TASS Renat Karcea, consilier al directorului general al Rosenergoatom.

Rusia acuză Ucraina că a bombardat Centrala nucleară Zaporojie

În urmă cu numai o zi, oficialii de la Moscova, citați de agenția TASS, au declarat că centrala nucleară Zaporojie ar fi fost bombardată de soldații Kievului. Însă reprezentanții operatorului rus de energie nucleară Rosenergoatom susțin că nu s-a detectat nicio scurgere de radiații.

ZNPP a fost bombardată din nou în timp ce se află în mâna trupelor ruse, însă nu a fost detectată nicio scurgere de radiații. Astfel că un număr de 15 obuze au vizat instalațiile uzinei, a declarat consilierul Rosenergoatom, Renat Karchaa. Oficialul rus a ținut să mai precizeze că nu sunt emisii radioactive.

Războiul început de Putin are consecințe majore în întreaga lume, deoarece consumul de energie electrică este acum cu 30 până la 35% mai mic față de 2021, astfel că o scădere a capacității disponibile este compensată cu o cerere mai mică. Însă dacă sistemul energetic al Ucrainei pierde complet Zaporojie, Kievul va fi nevoit să folosească alte rezerve sau poate chiar să limiteze consumul în timpul iernii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...