Rezolvare subiecte BAC sesiunea de toamnă la limba română. La ce oră se publică baremul de corectare?

Emanuela Pană 16.08.2023, 09:00
Rezolvare subiecte BAC sesiunea de toamnă la limba română. La ce oră se publică baremul de corectare?

Sesiunea de toamnă a examenului național de Bacalaureat 2023 a început miercuri, 16 august, cu proba la Limba și Literatura Română, potrivit calendarului oficial. Lucrările candidaților vor fi corectate digitalizat, pentru prima dată la un examen național. Află mai multe despre rezolvare subiecte BAC sesiunea de toamnă la limba română, în continuare. Vezi la ce oră se publică baremul de corectare.  

Rezolvare subiecte BAC sesiunea de toamnă la limba română 

Update:  

Subiecte Limba română, profil real

Barem Limba română, profil real

Subiecte Limba română, profil uman

Barem Limba română, profil uman

Probele scrise de la examenul național de Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, au început miercuri, 16 august, conform calendarului. Prima probă scrisă a fost cea la Limba și Literatura Română, urmând ca elevii să susțină joi, 17 august, proba obligatorie a profilului – Matematică sau Istorie.  

Proba la alegere a profilului este programată vineri, 18 august, iar cea la Limba maternă pe 21 august 2023. Candidații vor afla primele rezultate pe data de 25 august, până în ora 12:00. Rezultatele finale la examenul de BAC 2023, sesiunea de toamnă, vor fi afișate pe 29 august.  

Reamintim că săptămâna trecută a avut loc echivalarea probelor de competențe cu mediile din liceu la Limba română, limbi străine și Tehnologia Informației, la examenul de Bacalaureat 2023, pentru sesiunea august-septembrie. 

La ce oră se publică baremul de corectare?  

Baremul pentru proba scrisă de la Limba și Literatura Română va fi publicat la scurt timp după încheierea examenului, undeva în jurul orei 12:00. Baremul de corectare va fi, de asemenea, publicat pe site-ul edu.ro, la ora 15:00.  

Cum se desfășoară proba la Limba Română?  

O nouă oportunitate se ivește acum pentru absolvenții de clasa a XII-a care nu au trecut examenul național de Bacalaureat în sesiunile anterioare sau care nu s-au prezentat în vederea susținerii probelor, în unitățile de examen, în sesiunea de vară.  

Prima probă a sesiunii de toamnă a examenului de BAC 2023 este cea la Limba și Literatura Română, care a început la ora 09:00. Accesul elevilor în sălile de examen s-a făcut începând cu ora 08:00, pe baza actului de identitate (a certificatului de naştere, în cazul în care elevul nu are act de identitate).  

Pentru redactarea unei lucrări scrise, elevii au la dispoziție trei (3) ore, calculate din momentul în care fiecare candidat din sală a primit foaia cu subiectele. Beneficiază de prelungire (cel mult două ore) absolvenții cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile județene, potrivit procedurii de asigurare a condițiilor privind egalizarea șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare. 

Pentru a rezolva subiectele, elevii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Executarea schemelor și a desenelor se face numai în creion negru. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită de profesorii asistenți în sălile de examen.  

Citește și: Subiectul de la BAC 2023 care le-a dat mari bătăi de cap elevilor la limba română. Ce semnificație are de bună seamă”

Calendar Bacalaureat sesiunea august-septembrie 

  • 17 – 24 iulie 2023: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe; 
  • 7 – 11 august 2023: Echivalarea competențelor de comunicare în limba română și într-o limbă străină, și a competențelor digitale. Regulile de echivalare a probelor de competențe cu mediile din liceu la Limba română, limbi străine și Tehnologia Informației, publicate de Ministerul Educației; 
  • 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă; 
  • 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă; 
  • 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă; 
  • 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă; 
  • 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00); 
  • 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor; 
  • 29 august 2023:  Afișarea rezultatelor finale. 

BAC 2023, sesiunea de toamnă: corectare digitalizată  

Bacalaureatul din toamnă va fi primul corectat digitalizat în toate centrele de examen, după cum au transmis oficialii.  

„Anul acesta, Ministerul Educației a achiziționat platforma pe care se va realiza evaluarea digitalizată (…) urmând să extindem evaluarea digitalizată la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat în toate centrele de examen din țară”, declara secretarul de stat, Florian Lixandru, pe 26 iunie.  

Ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat la rândul ei, pe 27 iunie, că ”evaluarea digitalizată se va generaliza, începând cu sesiunea din august a examenului național de bacalaureat de anul acesta”. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...