Proba Bacalaureatului 2023 la Limba și Literatura Română a trecut, însă elevii s-au lovit de ceva probleme pe parcursul rezolvării exercițiilor. Una dintre cerințe i-a pus în dificultate chiar și pe cei mai pregătiți candidați.
Toate subiectele, fie ele mai ușoare sau mai grele, reprezintă un impediment pentru elevi. Mai cu seamă subiectul al III-lea, unde candidații de la profilul real au avut de redactat un eseu în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu, iar cei de la uman, caracterizarea unuia dintre personajele din operele celor doi autori.
„La acest subiect, așa cum e de așteptat, din păcate, probabil că majoritatea candidaților vor scrie eseuri învățate, eventual pe de rost, ceea ce e complet frustrant pentru toată lumea: și pentru elevii care se încumetă la asemenea meșteșug, vorba lui Creangă, și pentru profesorii care corectează. Vor mai fi, probabil, și multe cazuri în care candidații vor face doar un rezumat al romanului ales (fie Ion de Rebreanu, fie Ultima noapte… de Camil Petrescu – puțini se încumetă să studieze, de pildă, Răscoala de Rebreanu sau Patul lui Procust de Camil Petrescu). Ceea ce, firește, nu răspunde decât într-o foarte mică măsură cerinței. Cu caracterizarea – la profilul uman – lucrurile stau și mai trist, și probabil că vom citi pentru a cine-știe-câta oară despre iscusința lui Ion de a o lăsa însărcinată pe Ana…”, a spus profesoara de limba și literatura română Genoveva Cerchez pentru Edupedu.ro.
Nici celelalte subiecte nu au fost foarte la îndemână. La profilul real și tehnologic, primul subiect le-a dat bătăi de cap elevilor. Aceștia au primit un fragment din „Ion Creangă. Viața și opera” scris de George Călinescu. Primul exercițiu, notat cu 6 puncte, cerea indicarea sensului din text al secvenței „de bună seamă”. Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, secvența înseamnă „cu siguranță”, „desigur”, „fără îndoială”.
Adevărata problemă a apărut, însă, după susținerea examenului. Peste 2.500 de persoane au semnat o petiție adresată Ministerului Educației intitulată „Baremul de la Bacalaureat la disciplina Limba și Literatura Română”. Situația a luat naștere tocmai de la exercițiul prezentat mai sus. În petiție, elevii care au dat Bac-ul la Română spun că sinonimul este foarte interpretabil, având cerința ca profesorii corectori să ia în considerare și alte variante, precum „de bună voie”, „evident”, „de asemenea”, „totodată” și altele, putând înlocui în context locuțiunea „de bună seamă”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Acest lucru este important pentru a avea o notă cât mai mare, deoarece toți ne-am stresat cu învățatul și ar fi păcat să pierdem puncte din cauza unui sinonim”, explică inițiatorii petiției.
Elevii au la dispoziție 180 de minute pentru redactarea subiectelor de la fiecare probă scrisă și se calculează imediat după distribuirea, către aceștia, a subiectelor, potrivit Ministerului Educației. Mâine, 27 iunie, elevii vor susține proba obligatorie a profilului.