EXCLUSIV

Revolut, scăpare de datorii la banci sau o iluzie? Gheorghe Piperea: „Au vândut o minciună”

Gabriela del Pupo 27.07.2022, 17:27
Revolut, scăpare de datorii la banci sau o iluzie? Gheorghe Piperea: „Au vândut o minciună”

După câteva procese în care băncile românești au încercat să recupereze banii pe care îi datorau creditorii apelând la partenerii Revolut se pare că această companie nu poate asigura independeța de statul român sau a legislației bancare internaționale. Nu se pune problema de bani care să fie „ascunși” de autorități atunci când vorbim despre un cont într-un sistem de banking ca Revolut.

Cât ne protejează bancile externe?

Impact.ro a stat de vorbă cu unul dintre cei mai mari specialiști atât în privința dreptului pe chestiuni bancare cât și pe legislație a drepturilor clinetului, Gheorghe Piperea, și a descoperit că de ANAF, asemeni Fiscului din Statele Unite, nu se poate scăpa. Garanția promisă de marile companii nu este infailibilă, se supune acelorași legi care sunt parte a unui sistem european de reglementări.

„Cred că este o confuzie, ăia 100.000 de euro sunt o garanție pe care sistemele de garantare ți-o oferă că în cazul în care banca în care ai acele depozite dă faliment tu nu pierzi banii aceia. Poți să pierzi bani, dar dacă ai sub 100.000 de euro ești asigurat că nu îi pierzi. La Revolut probabil că ce spuneți acolo este o garanție din sistemul bancar. Nu există ceva de genul acesta, ca statul să nu te poată executa, nu există așa ceva.” spune Gheorghe Piperea.

Cum acționează sistemul bancar în recuperarea datoriilor?

Nu există o salvare pentru cei care au datorii la bancă. Aceste sisteme externe se supun acelorași reguli de drept internațional ca și băncile românești. Indiferent de partenerii Revolut, deocamdată doar Libra Bank, românii au aceleași responsabilități față de banca creditoare. Instanța chiar a decis în trei cazuri că recuperarea creanțelor este valabilă și dacă un cont este asociat cu Revolut, cum ar fi cele ale unei bănci partenere. Înregistrarea Revolut în România de la 1 iulie nu schimbă cu nimic acest fapt.

„Poprirea presupune că există un debitor al debitorului, omul are niște depozite la Revolut, pe Revolut se fac plăți. Este o poveste pe care au vândut-o cei de la Revolut. Nu există nici o garanție că dacă ai tu bani sub 100.000 de euro nu te te execută nimeni, nu plătești nici o taxă, este o minciună. Este o reclamă. Darea în plată este o lege veche și este o altă problemă, dacă banca vine și te execută și tu nu ai altă soluție de a plăti suma respectivă, îi lași casa pe care există ipotecă și scapi de datorie. Simplu, asta este mecanismul dării în plată.” mai spune specialistul.

Și ANAF este încrezător că aceste sume nu vor putea fi ascunse. Nu odată Lucian Heiuș a declarat că Revolut nu face notă discordantă față de celelalte băc=

„Bineînțeles că știe. Revolut deja este o bancă. Mai sunt acele platforme de plăți. Orice sumă de bani care se mișcă deja printr-un cont, lasă urme”, a explicat șeful ANAF în trecut.

Ce spun cei de la Revolut: „Suntem supravegheați de două bănci”

Iată și poziția celor de la Revolut:  ”Revolut este o instituție financiară care activează în România și cooperează pe deplin cu autoritățile de reglementare și autoritățile statului în privința reducerii fraudelor, a evaziunii fiscale și a prevenirii spălării banilor. Este un subiect de maximă importanță pentru noi și va continua să fie o prioritate pe agenda noastră. Ne raportăm la aceleași reglementări ca orice altă instituție financiară din spațiul european și aplicăm o abordare bazată pe risc.

Suntem supravegheați atât de Banca Lituaniei, cât și de Banca Centrală Europeană și operăm cu licență bancară în 30 de piețe din Uniunea Europeană, respectând toate reglementările europene legate de lupta împotriva spălării banilor și a evaziunii fiscale. Tocmai prin prisma acestor elemente de reglementare, considerăm că Revolut nu este expus la utilizări iresponsabile mai mult decât orice altă instituție financiară reglementată în Europa.

Le mulțumim celor 2 milioane de clienți din România care ne-au acordat încrederea și folosesc serviciile noastre, în deplină conformitate cu legislația în vigoare, respectând autoritatea instituțiilor statului român. Rata actuală de penetrare în România de aproximativ 26% din populația activă este dovada că împreună construim o super-aplicație globală care îi ajută să gestioneze tot ceea ce ține de banii lor și răspunde perfect nevoilor lor de viteză, accesibilitate, siguranță, transparență, așa cum arată și cel mai recent studiu pe care l-am realizat împreună cu o companie locală de cercetare”, se arată în poziția trimisă de Revolut pentru Impact.ro.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...