Anunț important despre pensii, făcut miercuri de ministrul Finanțelor. Adrian Câciu a vorbit despre pragul de 2.000 de lei până la care această categorie de venituri nu este impozitată, precizând că scutirea a fost aplicată începând din anul 2017, iar între timp, „lucrurile au evoluat din perspectiva inflației”. Ce schimbare vrea să facă oficialul.
Miercuri, ministrul Finanțelor a amintit că, în acest moment, sistemul public de pensii nu este impozitat, până la valoarea de 2.000 de lei. Cu toate astea, Câciu a dezvăluit că se analizează posibilitatea ca această valoare neimpozabilă să fie crescută, în condițiile în care măsura a fost aplicată începând din anul 2017, iar, între timp, situația s-a schimbat în ceea ce privește inflația.
„Vreau să fiu foarte clar cu privire la sistemul public de pensii. Sistemul public de pensii, la acest moment, nu este impozitat, până la valoarea de 2.000 de lei.
Lucurile aşa vor rămâne, analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp, lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei”, a spus Câciu.
Adrian Câciu a mai spus că „în analiza pe care o fac are în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia celui public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar cu condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”.
Ministrul a adăugat că de analiza privind creșterea pragului de neimpozitare a pensiilor publice se ocupă Ministerul Muncii, instituția având toate datele legate de sistemul public de pensii, precum și despre rata de deprivare materială severă, riscul de sărăcie, coşul de consum – toți acești factori urmând să fie luați în calcul astfel încât cetăţenii vulnerabili să fie ajutaţi.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În ceea ce privește reașezarea pensiilor militare, Câciu a precizat că „partea de impozitare va privi celelalte sisteme de pensii fără a afecta partea de contributivitate” şi că analiza va fi prezentată în coaliţie.
Potrivit acestuia, analiza va fi finalizată în săptămânile ce urmează, adăugând că „prioritate, acum, pentru noi este rectificarea bugetară”.
Tot după ședința Guvernului de miercuri, Adrian Câciu a mai spus că pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2023.
„Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma modului în care economia funcţionează în acest an dar cu siguranţă o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată”, a spus ministrul.