Revoltele se întețesc. ”Iranul trebuie să facă față în mod decisiv protestelor”, amenință președintele

Mihnea Tălău 24.09.2022, 17:10
Revoltele se întețesc. ”Iranul trebuie să facă față în mod decisiv protestelor”, amenință președintele

Iranul trebuie să facă față în mod decisiv protestelor care au cuprins țara după moartea în arest a unei femei reținute de poliția morală a Republicii Islamice, a declarat sâmbătă președintele Ebrahim Raisi.

35 de persoane au fost ucise în timpul demonstrațiilor care durează de o săptămână

Potrivit televiziunii de stat iraniene, 35 de persoane au fost ucise în timpul demonstrațiilor care durează de o săptămână, iar protestele s-au extins în majoritatea celor 31 de provincii ale țării.

Vineri, în mai multe orașe iraniene au avut loc mitinguri organizate de stat pentru a contracara protestele antiguvernamentale, iar armata a promis că va înfrunta „dușmanii” din spatele tulburărilor, informează Reuters.

Presa de stat l-a citat sâmbătă pe Raisi, care a declarat că Iranul trebuie „să se ocupe în mod decisiv de cei care se opun securității și liniștii țării”.

Raisi vorbea prin telefon cu familia unui membru al forțelor de voluntari Basij ucis în timp ce participa la reprimarea tulburărilor din orașul Mashhad din nord-estul țării.

Președintele „a subliniat necesitatea de a face distincția între protest și tulburarea ordinii și securității publice și a calificat evenimentele … drept revoltă”, a relatat presa de stat.

Moartea unei femei aflată în custodia ”poliției morale” a aprins spiritele

Protestele au izbucnit în nord-vestul Iranului în urmă cu o săptămână, la funeraliile lui Mahsa Amini, o femeie kurdă în vârstă de 22 de ani care a murit după ce a intrat în comă în urma reținerii sale de către poliția morală care impunea regulile hijab privind îmbrăcămintea femeilor.

Moartea ei a reaprins furia în legătură cu probleme precum restricțiile privind libertățile personale în Iran, codurile stricte de îmbrăcăminte pentru femei și o economie care se clatină din cauza sancțiunilor.

Femeile au jucat un rol proeminent în proteste, fluturându-și și arzându-și vălurile. Unele și-au tăiat părul în public, în timp ce mulțimile furioase cereau căderea liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Protestele sunt cele mai mari care au cuprins țara de la demonstrațiile privind prețurile la carburanți din 2019, când, potrivit Reuters, 1.500 de persoane au fost ucise în urma unei represiuni a protestatarilor. A fost cea mai sângeroasă confruntare din istoria Republicii Islamice.

Agențiile de știri iraniene au raportat sâmbătă că 739 de protestatari au fost arestați în provincia nordică Gilan, pe malul Mării Caspice.

Contul de Twitter al activistului 1500tasvir, care are 125.000 de urmăritori, a declarat că au fost tăiate canalele de comunicare cu orașul Oshnavieh din nord-vestul țării, iar liniile telefonice fixe au fost întrerupte.

Oshnavieh a fost unul dintre mai multe orașe din nord-vestul Iranului, unde trăiesc majoritatea celor 10 milioane de kurzi din țară, care au organizat o grevă vineri. Grupul pentru drepturile kurzilor Hengaw a postat o înregistrare video care, potrivit acesteia, arată că protestatarii controlau vineri părți din oraș.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...