Persoane ucise, amenințări ale poliției și internet blocat. Revolta din Iran continuă, după moartea a 10 persoane

Andrei Dumitrescu 22.09.2022, 10:26
Persoane ucise, amenințări ale poliției și internet blocat. Revolta din Iran continuă, după moartea a 10 persoane

Autoritățile iraniene și un grup de apărare a drepturilor kurzilor au raportat miercuri un număr tot mai mare de morți, în timp ce furia față de moartea unei femei reținute de poliția morală a alimentat protestele pentru a cincea zi și au fost impuse noi restricții asupra rețelelor de socializare.

Presa iraniană și un procuror local au declarat că patru persoane au fost ucise în ultimele două zile, ridicând numărul total al morților, potrivit surselor oficiale, la opt, inclusiv un membru al poliției și un membru al miliției pro-guvernamentale.

Demonstrațiile au izbucnit din cauza morții în detenție, săptămâna trecută, a lui Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani din Kurdistanul iranian care a fost arestată la Teheran pentru „ținută nepotrivită”.

Protestele, care s-au concentrat în regiunile din nord-vestul Iranului, populate de kurzi, dar care s-au extins în cel puțin 50 de orașe și localități din întreaga țară, sunt cele mai mari de la valul de manifestații din 2019, care a avut loc din cauza creșterii prețului la benzină.

Rapoarte ale grupului kurd pentru drepturile kurzilor Hengaw au declarat că 10 protestatari au fost uciși. Trei au murit miercuri, adăugându-se celor șapte persoane despre care grupul a spus că au fost ucise de forțele de securitate.

Oficialii au negat că forțele de securitate au ucis protestatari, sugerând că aceștia ar fi fost împușcați de disidenți înarmați.

În lipsa unor semne de atenuare a protestelor, autoritățile au restricționat accesul la internet, potrivit relatărilor lui Hengaw, ale rezidenților și ale observatorului NetBlocks pentru închiderea internetului.

Restricții de internet

Activiștii și-au exprimat îngrijorarea că închiderea internetului a fost un ecou al unei măsuri guvernamentale dinaintea represiunii împotriva protestelor din 2019 privind prețul combustibilului, când 1.500 de persoane au fost ucise.

NetBlocks și rezidenții au declarat că accesul a fost restricționat la Instagram – singura platformă majoră de socializare pe care Iranul o permite de obicei și care are milioane de utilizatori – și că unele rețele de telefonie mobilă au fost închise.

„Iranul este acum supus celor mai severe restricții de internet de la masacrul din noiembrie 2019”, a declarat NetBlocks.

Utilizatorii WhatsApp au declarat că pot trimite doar text, nu și imagini, în timp ce Hengaw a spus că accesul la internet a fost tăiat în provincia Kurdistan – măsuri care ar împiedica partajarea de videoclipuri dintr-o regiune în care autoritățile au reprimat anterior tulburările minorității kurde.

Meta Platforms, proprietarul Instagram și WhatsApp, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Moartea lui Amini a dezlănțuit furia pe teme precum libertățile din Republica Islamică și o economie care se clatină din cauza sancțiunilor. Femeile au jucat un rol proeminent în cadrul protestelor, fluturându-și și arzând vălurile, iar unele dintre ele tăindu-și părul în public.

Amini a intrat în comă în timp ce era reținută de poliția pentru moralitate, care aplică reguli stricte în Iran care le impun femeilor să își acopere părul și să poarte haine largi în public. Înmormântarea ei a avut loc sâmbătă.

Tatăl ei a declarat că nu avea probleme de sănătate și că a suferit vânătăi la picioare în timpul reținerii. El consideră că poliția este responsabilă pentru moartea ei. Poliția a negat că i-a făcut rău.

Un consilier de rang înalt al liderului suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, a prezentat condoleanțe familiei Amini în această săptămână, promițând să urmărească cazul și spunând că Khamenei a fost îndurerat de moartea ei.

„Suntem îngrijorați de faptul că lumea va uita de Iran”

Activiștii au declarat că se tem de o intensificare a represiunii. „Suntem îngrijorați de faptul că lumea va uita de Iran imediat ce regimul va închide internetul – ceea ce se întâmplă deja”, a declarat un activist pentru Reuters.

Agenția de știri Fars, apropiată de Gărzile Revoluționare de elită, a difuzat înregistrări video în care protestatarii sunt acuzați că au incendiat o moschee, un sanctuar islamic și autobuze, au atacat o bancă și au smuls vălul unei femei.

Astfel de acuzații la adresa disidenților au precedat represiuni violente după proteste care datează de la tulburările din 2009.

„Primim avertismente din partea organizațiilor de securitate să punem capăt protestelor sau să riscăm închisoarea”, a declarat un activist din provincia Kurdistan din nord-vestul țării.

Fars a declarat miercuri că un membru al Basij, o miliție aflată sub umbrela Gărzilor Revoluționare, a fost ucis în orașul Tabriz din nord-vestul țării, în timp ce agenția oficială de știri IRNA a declarat că un „asistent de poliție” a murit din cauza rănilor suferite marți în orașul Shiraz din sudul țării.

Un procuror din Kermanshah a declarat că două persoane au fost ucise marți în timpul revoltelor, dând vina pe disidenții înarmați, deoarece victimele au fost ucise cu arme care nu au fost folosite de poliție. Între timp, șeful poliției din Kurdistan a confirmat patru decese la începutul acestei săptămâni în provincie, dând vina pe „bande” pentru decesele acestora.

Hengaw a precizat că 450 de persoane au fost rănite, pe lângă cei 10 protestatari despre care a spus că au murit în timpul protestelor desfășurate în principal în nord-vest.

Videoclipuri partajate pe rețelele de socializare au arătat demonstranți deteriorând simboluri ale Republicii Islamice și confruntându-se cu forțele de securitate.

Unul dintre acestea arată un bărbat care escaladează fațada primăriei din orașul Sari din nordul țării și dărâmă o imagine a ayatollahului Ruhollah Khomeini, care a fondat Republica Islamică după revoluția din 1979.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...