Revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului, neconstituţională. Prima reacţie, după decizia CCR: “A fost un mare abuz”

Iancu Andreea, Alexandra Chiric 29.06.2021, 14:22
Revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului, neconstituţională. Prima reacţie, după decizia CCR: “A fost un mare abuz”

Astăzi, Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțională revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului, după ce Partidul Social Democrat a depus o sesizare în acest sens. Decizia CCR a fost una în unanimitate și deloc surprinzătoare pentru Renate Weber, care a oferit și prima sa reacție după ce i s-a dat dreptate.

Revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului, declarată neconstituțională

Membrii Partidului Social Democrat se arătau nemulțumiți în urmă cu mai mult timp de faptul că Renate Weber a fost revocată din funcție, motiv pentru care aceștia au depus o sesizare la Curtea Constituțională a României. Instituția a luat act de aceasta și a analizat situația, concluzionând faptul că revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului este neconstituțională. Această decizie a fost luată cu unanimitate de voturi, conform unor surse Digi24. Totodată, se pare că judecătorii CCR au explicat faptul că argumentele cuprinse în decizia de revocare sunt mult prea generale și fără claritate.

Hotărârea 36/2021 stabilea în Parlament revocarea Avocatului Poporului, însă aceasta a fost declarată astăzi neconstituțională, după ce au fost încălcate prevederile privind principiul legalității și durata de 5 ani a mandatului acestuia, potrivit sesizării depuse de PSD la CCR. Conform documentului, hotărârea Parlamentară a încălcat prevederile art. 1, alin. (5), precum și art. 58, alin. (1).

În mod contrar garanţiilor de independenţă ale Avocatului Poporului subliniate de jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi prevăzute de standardele europene, Parlamentul a adoptat hotărârea de revocare a Avocatului Poporului cu încălcarea Constituţiei, a standardelor de independenţă ale instituţiei, dar şi chiar a prevederilor art. 9 alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, astfel cum au fost explicitate în jurisprudenţa Curţii Constituţionale, utilizând revocarea ca un mecanism de control discreţionar, politic, iar nu ca un control de legalitate în privinţa Avocatului Poporului. (…) evaluarea realizată nu a fost una obiectivă, nu a respectat cadrul constituţional şi legal şi nu a fost bazată pe o demonstraţie a unor încălcări cumulative a Constituţiei şi a legilor, se arată în sesizare.

Revocarea lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului a fost declarată neconstituțională
Curtea Constituțională a României a decis neconstituțională revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber

Cum a reacționat Renate Weber după decizia Curții Constituționale

Inclusiv Renate Weber a luat o măsură împotriva revocării sale și a dat în judecată Parlamentul României, la Curtea de Apel București. Deocamdată, termenul fixat pentru ședință este 2 iulie. Deocamdată, reacția lui Renate Weber despre revocarea sa care a fost declarată neconstituțională este una așteptată. Aceasta susține că judecătorii constituționali au întărit spusele sale, susținând că nu a existat niciun motiv de revocare, punctând faptul că ceea ce s-a întâmplat în Parlament a fost un abuz.

Mă bucură că această decizie a fost luată cu unanimitate pentru că asta întărește ceea ce am spus și eu în permanență, că nu a existat niciun motiv pentru revocare și că tot ce s-a întâmplat în parlament a fost un mare abuz. Evident trebuie să văd și eu minuta, a declarat Renate Weber, după decizia CCR privind neconstituționalitatea revocării sale din funcția de Avocat al Poporului.

Totodată, Renate Weber este nerăbdătoare să descopere comunicatul oficial al CCR, astfel putând să se ghideze pentru pașii următori. Deocamdată, până la citirea textului, Renate Weber nu va renunța la sesizarea depusă la Curtea de Apel București: “dacă se va dispune reinstalarea mea în funcție, constatându-se neconstituționalitatea”.

 Eu continui să spun că nu a fost vorba doar de revocarea mea, a fost vorba de un atac fără precedent la instituția Avocatul Poporului și cred că acest lucru este inadmisibil și nu trebuie să se mai repete niciodată, a punctat Weber.

Urmăriți Impact.ro și pe