Cine poate fi noul Avocat al Poporului, după revocarea Renatei Weber. Vine de la un partid surpriză

Ioana Bucur 16.06.2021, 16:35
Cine poate fi noul Avocat al Poporului, după revocarea Renatei Weber. Vine de la un partid surpriză

Cu 247 de voturi „pentru” și 32 de voturi „împotrivă”, coaliția de guvernare și-a îndeplinit misiunea. Cine poate fi noul Avocat al Poporului, după revocarea Renatei Weber. Vine de la un partid surpriză.

Cine poate fi noul Avocat al Poporului, după revocarea Renatei Weber

Renate Weber a fost revocată din funcție, miercuri după-amiază, în urma votului din Parlament. În cererea de revocare depusă de partidele din coaliția de gurvernare, s-a susținut că, în calitate de Avocat al Poporului, Weber ar fi acționat depășindu-și competențele legale, având drept consecinţă nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a Constituţiei.

Reprezentanții PSD au anunțat, cu câteva zile înainte de vot, că au de gând să atace la Curtea Constituțională revocarea din funcție a lui Renate Weber.

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, nu a vrut să dezvăluie numele unui potențial înlocuitor, până nu se va ajunge la o decizie finală în interiorul coaliției.

„Dacă cineva atacă la Curte, este evident că hotărârea poate fi atacată, însă hotărârea își produce efecte imediat. Suntem aproape de o decizie, nu vreau să vehiculez numele unui potențial candidat până nu avem o decizie în Coaliție”, a declarat, la finalul ședinței, președintele PNL Ludovic Orban.

În ciuda ezitărilor liderului liberal, în spațiul public circulă deja numele celui care ar putea fi noul Avocat al Poporului, după revocarea Renatei Weber. Este vorba despre Fábián Gyula, profesor de drept, propunerea UDMR.

Cine poate fi noul Avocat al Poporului, după revocarea Renatei Weber
Renate Weber. Inquam Photos / George Călin

Renate Weber: „Mă duc acasă, mă privesc în oglindă şi cred că am funcţionat cu demnitate în această funcţie”

„PNL, USR PLUS şi UDMR au formulat pentru motivele însuşite încă de ieri de plenul Parlamentului o cerere de revocare pentru constatări de încălcări de lege şi ale Constituţiei (…) de către doamna Renate Weber. O dezbatere derulată mai degrabă în condiţii de procedură care amintesc mai mult de vechea legislatură. (…)

Atunci când primeşti o funcţie din partea unui lider ca Liviu Dragnea te debarasezi greu de ea, chiar şi atunci când Parlamentul, singura autoritate care exercită controlul parlamentar asupra Avocatului Poporului, îţi spune că ai încălcat legea prin modul în care ţi-ai exercitat atribuţiile. Raportul Comisiilor juridice îşi însuşeşte cererea de revocare formulată de liderii Coaliţiei şi o transmit către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului”, a spus Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice a Senatului.

Renate Weber a respins toate acuzațiile ce i s-au adus în cererea de revocare, susținând că, dacă nu ar fi fost invitată doar cu o oră înainte de începerea şedinţei, ar fi adus documente care să susţină activitatea instituţiei.

„Nu. Chiar nu! Ba mai erau vreo două lucruri pe care aş mai fi putut să le fac… Chiar mă duc acasă, mă privesc în oglindă şi cred că am funcţionat cu demnitate în această funcţie. E adevărat, pentru mine, drepturile şi libertăţile sunt ceva sfânt şi nu o să abdic niciodată de la ele, că nu am făcut asta niciodată în viaţa mea. Şi nu mă refer la drepturile şi libertăţile mele, ci ale celorlalţi”, a declarat Renate Weber, întrebată dacă are ceva să își reproșeze după mandatul de Avocat al Poporului.

PNL, USR PLUS şi UDMR, cele trei partide din coaliția de guvernare, au susținut că Renate Weber nu a transmis Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal, încălcând atribuţia prevăzută la articolul 5 din legea de funcţionare, şi nu şi-a îndeplinit, prin activitatea derulată în 2020, rolul şi obligaţiile legale în domeniul apărării, protecţiei şi promovării drepturilor copilului.

Urmăriți Impact.ro și pe