Cine este Renate Weber, noul Avocat al Poporului. A fost propusă de ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu

vali 26.06.2019, 17:24
Cine este Renate Weber, noul Avocat al Poporului. A fost propusă de ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu

Renate Weber este noul Avocat al Poporului. Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat, miercuri, propunerea ALDE, în condițiile în care Victor Ciorbea și-a încheiat mandatul.

Renate Weber a fost numită Avocat al Poporului de plenul reunit cu 209 voturi pentru. Fostul europarlamentar a fost propus de ALDE. Renate Weber ocupase și funcția de candidat la europarlamentare din partea ALDE, pentru un nou mandat, dar cum partidul nu a trecut pragul de 5%, Weber și-a încheiat, pentru moment, cariera de la Bruxelles.

PNL și USR l-au susținut pe Peter Eckstein Kovacs pentru funcția de Avocat al Poporului, iar PMP pe avocatul Cătălin Voinea-Mic, însă aceste propuneri nu au strâns voturile majorității parlamentare.

Cine este Renate Weber, noul Avocat al Poporului

Potrivit legii, „Avocatul Poporului este numit pe o durată de 5 ani de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, iar mandatul Avocatului Poporului poate fi reînnoit o singură dată„. Mandatul lui Victor Ciorbea expirase deja de ceva vreme, așa că Parlamentul era obligat să numească un nou Avocat al Poporului.

Imediat după ce a fost numită în funcție, Renate Weber a anunțat că demisionează din ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu.

Renate Weber s-a născut la Botoșani, în anul 1955, iar în 1979 a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității București. Weber Renate a fost apoi avocat până la finalul anului 2004. În perioada 1993 – 2004, Renate Weber a fost redactor-șef al Revistei Române de Drepturile Omului. Între anii 1993 și 1998 a ocupat funcția de director executiv al Centrului pentru Drepturile Omului – București.

Până să intre în politică, Renate Weber a lucrat pentru mai multe organizații neguvernamentale precum APADOR-CH, Institutul Helsinki și International Council for Human Rights Policy.

A intrat în politică în 2004, când a devenit consilier al președintelui Traian Băsescu pe afaceri constituționale și juridice. În 2007, s-a înscris în PNL, dar a trecut mai apoi la ALDE.

A ocupat funcția de europarlamentar la Bruxelles pentru care a mai candidat și anul acesta, dar ALDE nu a depășit pragul necesar de 5%.

Potrivit declarației de avere, Renate Weber are în conturi circa 40.000 de euro și 5.000 de lei. Dealtfel, în perioada 1 iunie 2018 – 15 martie 2019, Weber Renate a încasat de la Parlamentul European peste 100.000 de euro și circa 28.000 de lei din pensia plătită de Casa de Asigurări a Avocaților.

Urmăriți Impact.ro și pe