Revine compensarea cu 50 de bani pentru carburanți? Prețul de la care guvernul implementează măsura

Beatrice Dumitru 26.01.2023, 16:41
Revine compensarea cu 50 de bani pentru carburanți? Prețul de la care guvernul implementează măsura

​Până la data de 1 ianuarie 2023 a fost în vigoare măsura introdusă în vara anului trecut prin care Guvernul a compensat cu 50 de bani prețul la carburanți, iar premierul Nicolae Ciucă anunța că ar putea fi reintrodusă în anumite condiții. Acum, Executivul ia în calcul să revină la această schemă de compensare, dar numai dacă prețul carburanților va atinge un anumit prag.

Cât ar trebui să coste carburanții pentru reitroducerea compensării prețului

Operatorii de benzinării care au acordat de la 1 iulie 2022 o reducere de 0,5 lei/litru de carburant au beneficiat de o compensare de 0,25 de lei/litru de la bugetul de stat. Măsura, luată inițial pentru trei luni, a fost prelungită în septembrie până în ultima zi a anului trecut. Acum, Guvernul are în plan să reintroducă compensarea de 50 de bani pe litru de carburant, dar cu o singură condiție.

Măsura ar urma să fie aplicată pentru o perioadă de trei luni, dar numai dacă prețul la carburanți va ajunge la 9 lei pe litru, potrivit unor surse guvernamentale. Prețurile carburanților au început să crească din data de 14 ianuarie și, în prezent, un litru de benzină costă, în medie, 6,59 de bani, iar un litru de motorină se vinde, în medie, cu 7,74 de lei. Astfel, prețurile carburanților au crescut de la finalul anului cu 57 de bani la litru pentru ambele tipuri de carburant.

Revine compensarea cu 50 de bani pentru carburanți? Prețul de la care guvernul implementează măsura
Prețurile la benzină și motorină au crescut de la începutul anului.

România, pe primul loc în UE cu cel mai mic preț la benzină

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat la sfârşitul anului 2022 că începând cu 1 ianuarie compensarea preţului la carburanţi nu va mai fi valabilă, dar a precizat că este doar o măsură de suspendare, Guvernul fiind pregătit să o aplice din nou dacă preţurile depăşesc puterea de cumpărare a cetăţenilor.

Dacă inițial măsura nu părea să fie una care să producă efecte, iată, la sfârșitul anului putem să constatăm că a fost o măsură bună, prețul la carburant ajungând la un nivel de dinainte ca măsura să fi fost decisă la nivelul Guvernului, și trebuie să anunțăm că începând cu 1 ianuarie ea nu va mai funcționa”,, anunța premierul Nicolae Ciucă pe 28 decembrie 2022.

În această perioadă, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină și pe locul trei între statele blocului comunitar în ceea ce privește cel mai mic preț la motorină, după Bulgaria și Malta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...