Compensarea de 50 de bani la carburanți, eliminată. De când se aplică noua modificare, decizia de ultimă oră a Guvernului

Ana Anitoiu 27.12.2022, 18:21
Compensarea de 50 de bani la carburanți, eliminată. De când se aplică noua modificare, decizia de ultimă oră a Guvernului

Compensarea de 50 de bani pe litru la carburanți va fi eliminată începând cu data de 1 ianuarie 2023, atât la benzină, cât și la motorină, după ce prețurile pentru alimentarea autovehiculelor au scăzut considerabil în ultima perioadă.

Compensarea la carburanți, eliminată

Compensarea prețurilor la carburanți a fost anunțată de Guvern în luna iunie, pe fondul creșterii rapide a prețurilor. Însă, în ultima perioadă tarifele au scăzut, astfel că, începând cu data de 1 ianuarie 2023, oficialii vor renunța la această măsură.

În acest context, vor fi micșorate accizele pentru carburanți. Însă, în cazul în care prețurile vor crește din nou, Guvernul ar putea relua aplicarea acestei măsuri de compensare cu 50 de bani pentru litru de benzină și motorină de anul viitor.

Compensare la carburanți 2023
Compensarea la carburanți, eliminată

Care va fi efectul eliminării compensării la carburanți

Efectul eliminării compensării la carburanți ar fi o ușoară scumpire a acestora, de 22 – 24 de bani pe litru, în urma unei ieftiniri de aproape un leu pe litru ce a fost înregistrată în ultima lună, conform Economica.net.

Noile niveluri ale accizelor pentru carburanți, aplicabile pentru anul 2023, sunt de 1.656 de lei pentru 1.000 de litri, la benzină, și de 1.518 de lei pentru 1.000 de litri, la motorină. Accizele în vigoare până la sfârșitul acestui an sunt de 1.893 de lei pentru 1.000 de litri la benzină și 1.735 de lei pentru 1.000 de litri la motorină.

Prin urmare, accizele vor scădea cu aproape 24 de bani pentru un litru de benzină și cu aproape 22 de bani pentru un litru de motorină. Astfel, prețurile finale pentru combustibil, la pompă, vor scădea cu aproximativ 28 de bani pe litru la benzină, și aproximativ 26 de bani la motorină. Aceste reduceri de preț se vor aplica la prețurile întregi, nu cele reduse cu 50 de bani.

Concret, în situația în care prețurile vor crește înapoi cu 50 de bani pe litru, acestea vor scădea ulterior cu 28 de bani pe litru la benzină și 26 de bani pe litru la motorină, grație introducerii noilor accize. De aici rezultă o scumpire cu 22 de bani pe litru la benzină și cu 24 de bani pe litru la motorină. Însă, companiile ar putea să nu scumpească benzina și motorina cu toți cei 50 de bani, cât era compensarea.

 

Edit foto: Narcisa Tomulescu

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...