Compensare la carburanți 2023. Veste mare pentru șoferi, Guvernul ar putea anunța zilele următoare

Anca Manolica 21.11.2022, 18:07
Compensare la carburanți 2023. Veste mare pentru șoferi, Guvernul ar putea anunța zilele următoare

Vești bune pentru toți șoferii români. Guvernul ar putea să ia în calcul prelungirea și în anul care vine a compensației de 50 de bani pe litru de carburant. Decizia ar urma să fie luată în luna decembrie. O altă veste bună este că prețurile la benzină și motorină au continuat să scadă zilele acestea.

Va fi prelungită compensarea la carburanți și în 2023? Ce spune ministrul Energiei

La finalul lunii septembrie, guvernanții au decis extinderea perioadei de valabilitate a reducerii voluntare de 50 de bani pe litru, la pompă: 25 de bani efortul statului, 25 de bani efortul companiei, până la finele anului 2022. Decizia a venit după ce măsura, luată cu începe de la 1 iulie, expira. Atunci, toate companiile mari au continuat să acorde reducerea.

Iar vestea bună pentru șoferi este că măsura ar putea fi extinsă și după data de 1 ianuarie 2023. Întrebat dacă va exista această prelungire, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că o decizie în acest sens ar urma să fie luată în luna decembrie.

„Să vedem în decembrie. În a doua parte a lui decembrie cred că va fi luată această decizie. Vom discuta şi vom vedea (..) Dacă va fi nevoie sigur, sunt convins că decizia va fi luată. Haideţi să vedem cum vor evolua preţurile.

Deocamdată a fost o scădere de preţuri, după care a urmat, după decizia OPEC  de scădere a producţiei, a urmat o uşoară creştere a preţului barilului. Este stabilizat în momentul de faţă”, a spus ministrul, la Prima TV.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu

Ce spune despre evoluția prețurilor

Întrebat dacă în perioada care urmează va mai creşte sau va mai scădea preţul la carburanți, Virgil Popescu a spus că este dificil să se facă predicții „pentru că o declaraţie a cuiva poate să creeze o inflamaţie în preţuri”, motiv pentru care se ferește să facă acest lucru. Cu toate acestea, nu crede că prețurile vor mai ajunge din nou la 9 lei.

De altfel, în aceste zile s-a putut observa o ușoară scădere la pompe. Economica.net notează că stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București a afișat luni, 21 noiembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,63 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard era de 8,84 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătim la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 7,13 lei pe litru la benzină și 8,34 lei pe litru la motorină.

Citește și: Decizie luată în Parlament pentru prețul la benzină și motorină. Șoferii vor simți diferența la pompă

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...