Reuniune de urgență a ONU după atacul asupra centralei nucleare de la Zaporojie

Ana Anitoiu 04.03.2022, 17:50
Reuniune de urgență a ONU după atacul asupra centralei nucleare de la Zaporojie

O reuniune de urgență a ONU va avea loc vineri, după atacul asupra centralei nucleare de la Zaporojie. Consiliul de Securitate se va reuni pentru a evalua consecințele, la solicitarea prim-ministrului britanic Boris Johnson și a reprezentanților altor țări, precum Statele Unite ale Americii, Franța, Norvegia, Irlanda și Albania.

Reuniune de urgență a ONU, după atacarea centalei nucleare de la Zaporojie

Reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU va începe la ora 16:30 GMT, adică 18:30 ora României, pentru evaluarea consecințelor atacului asupra centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie.

Însă, nu este clar dacă va putea fi adoptat vreun text la această reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, în contextul în care Rusia are drept de veto.

Reuniune de urgenta a ONU dupa atacul asupra centralei nucleare de la Zaporojie
Reuniune de urgenta a ONU in urma atacului asupra centralei nucleare de la Zaporojie

Kiev și Moscova, două povești diferite referitoare la atacul centralei nucleare

Kievul a anunțat că centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare de acest fel din Europa, a fost lovită în cursul nopții de obuze ale forțelor armate ruse, care au preluat în cele din urmă controlul asupra ei.

„Operatorii tancurilor rusești știau în ce trag, au țintit direct centrala. Această noapte ar fi putut fi sfârșitul Europei. Luptăm împotriva unui inamic puternic care ne depășește numeric. Care ne depășește în ceea ce privește tehnologia.

Dar care pentru mii de ani lumină este departe de oamenii normali. Am trăit o noapte care ar fi putut opri istoria Ucrainei și a Europei”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

De cealaltă parte, Moscova a transmis că armata rusă controla zona încă de pe data de 28 februarie, iar în noaptea de joi spre vineri, sabotori ucraineni au lansat un atac într-o acţiune de provocare.

În urma atacului a izbucnit un incendiu în clădiri anexe ale centralei nucleare. Organismul ucrainean însărcinat cu securitatea nucleară a transmis că incendiul a afectat un laborator şi o clădire pentru formare profesională, a fost stins şi nu a fost depistată nicio scurgere radioactivă.

Ce se întâmplă cu angajașii centralei nucleare

Președintele companiei de stat Energoatom, Petro Kotin, a declarat că în prezent conducerea centralei nucleare de la Zaporojie lucrează sub amenințarea armei. Militarii lui Vladimir Putin au intrat în centrala nucleară și au preluat controlul asupra personalului și managementului.

Conform lui Petro Kotin, angajaților li s-a permis dimineață să intre în centrală, pentru a-și relua munca. Președintele companiei Energoatom a precizat că nu are o linie de comunicare directă cu centrala și că primește informații de la surse din interior.

Petro Kotin a mai spus că cele șase reactoare ale centralei nucleare au combustibil în ele, iar în bazinele reactoarelor este stocat combustibil nuclear ars ce a rezultat în urma reacțiilor din reactor. El a averizat că dacă centrala ar fi lovită de bombardamente ar fi provocat un dezastru nuclear.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...