Încă o noapte cu bombardamente în Ucraina. A fost incendiu la centrala Zaporijie, cea mai mare din Europa. „Acest stat recurge la teroarea nucleară”

Beatrice Dumitru 04.03.2022, 06:55
Încă o noapte cu bombardamente în Ucraina. A fost incendiu la centrala Zaporijie, cea mai mare din Europa. „Acest stat recurge la teroarea nucleară”

A opta noapte de război din Ucraina a adus lupte crâncene și bombardamente în mai multe orașe. Printre țintele trupelor ruse s-a aflat și cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în orașul Enerhodar, din sud-estul Ucrainei. Acolo a izbucnit un incendiu, iar Volodimir Zelenski a avertizat asupra consecințelor grave în cazul în care centrala explodează.

Rusii au bombardat cea mai mare centrală nucleară din Europa

Echipajele de pompieri au reușit să ajungă la centrala electrică Zaporijie, unde a izbucnit un incendiu într-o clădire administrativă, după ce armata rusă a bombardat locul. Focul ardea nestingherit în timp ce pompierii se străduiau să ajungă la clădire. Aproximativ 40 de pompieri și 10 unități au intervenit pentru a stinge incendiul.

Președintele Volodimir Zelenski i-a acuzat pe ruși că au tras în mod deliberat în cele șase reactoare ale centralei Zaporijie, folosind tancuri echipate cu termoviziune. Invocând „catastrofa globală” de la Cernobîl din 1986, el a avertizat că consecințele unei explozii la Zaporijie vor fi mult mai grave, notează BBC.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa este în flăcări chiar acum. Europeni, vă rog să vă treziți. Spuneți-le politicienilor că forțele ruse trag în centrala nucleară din Ucraina. Propaganda rusă a avertizat în trecut că ar acoperi lumea în cenușă nucleară. Acum, acesta nu este doar un avertisment, este real. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară”, a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj postat pe Twitter.


Nivelurile de radiații sunt normale

În cele din urmă, șeful administrației regionale de stat a precizat că siguranța centralei electrice Zaporijie este asigurată. La 06:20, ora locală, incendiul din clădirea de antrenament a fost stins și nu au existat victime, potrivit Serviciului de Stat de Urgență.

Secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, a declarat că nu există niciun indiciu privind nivelurile ridicate de radiații la centrala nucleară, care furnizează mai mult de o cincime din totalul electricității generate în Ucraina. De asemenea, a mai spus că reactoarele centralei au fost „protejate de structuri puernice de izolare” și au fost „închise în siguranță”.

Rusia a capturat deja centrala de la Cernobîl, aflată la aproximativ 100 km nord de Kiev, care a aruncat deșeuri radioactive peste o mare parte a Europei când a explodat în 1986. Centrala nucleară Zaporijie are în total șase unități, prima fiind conectată la rețeaua electrică în 1984, iar cea de-a șasea în 1995.

Președintele american Joe Biden a fost în legătură cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski pentru a primi o actualizare cu privire la situația de la Zaporijjia.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...