Cozonacul reprezintă preparatul mult așteptat de toată lumea, mai ales în pragul sărbătorilor de iarnă. Deși este un desert extrem de savuros, apreciat de mulți, doar unele gospodine reușesc să îl pregătească astfel încât acesta să iasă pufos și aromat. Și cum moldovencele sunt considerate etalon culinar în țara noastră, ele dezvăluie rețeta veche de cozonac, care conține un ingredient secret ce face aluatul mai pufos ca oricând. Află-l și tu și include-l în rețeta de cozonac din fiecare an.
Unul dintre cele mai apreciate preparate de sărbătoare, cozonacul moldovenesc, ascunde o tradiție de zeci de ani. O rețetă veche și autentică a fost dezvăluită în urmă cu mai mulți ani de către regretatul Radu Anton Roman. Aceasta are la bază un aluat opărit și 20 de gălbenușuri, unt, arome naturale de vanilie și rom, precum și o umplutură delicioasă de rahat, stafide, nucă și coji confiate de portocală. Totuși, gospodinele din Moldova folosesc ingredientul lor secret pentru ca rețeta de cozonac să iasă extrem de pufoasă.
Există numeroase variante de preparare a cozonacului, astfel încât acesta să fie mai ușor de făcut, ori ca să iasă pufos și aromat. Se pare că moldovencele se bazează pe un ingredient suplimentar față de cele deja cunoscute, astfel încât aluatul să iasă fraged, pufos și să se rupă în fâșii după coacere. Gospodinele au inclus în rețeta de cozonac moldovenesc smântâna, care ajută coca pentru acest desert să aibă textura potrivită după coacere. Iată o rețetă simplă și ușor de pregătit, care include smântâna pe lista de ingrediente.
Pentru aluat:
Pentru umplutură:
Pentru decor:
Într-un bol, adaugă laptele călduț, drojdia, 2 linguri de făină (din cea cântărită) și 35 g zahăr tos, pe care trebuie să le omogenizezi și să le lași să se odihnească pe masă timp de 10 minute. Ulterior, adaugă zahărul pudră, untul la temperatura camerei și gălbenușurile și amestecă totul cu un tel. În final adaugă și smântâna (la temperatura camerei) în care ai incorporat în prealabil aromele: sarea, vanilia, coaja rasă de lămâie.
Adaugă apoi 500 g de făină și amestecă totul cu un mixer sau cu robotul de bucătărie, până când aluatul a devenit mai aerat. Ulterior, pune restul de făină și frământă aluatul timp de 8-10 minute. Apoi, acoperă vasul cu folie de plastic și lasă-l la dospit timp de aproximativ 1 oră, la loc călduț.
Cât timp aluatul stă la dospit, poți trece la umplutură. Ai nevoie de o cratiță în care să pui la fiert toate ingredientele. Acestea se lasă la foc mic timp de 2-3 clocote. După ce laptele a fost absorbit de nucă, se dă cratița de pe foc. Lasă umplutura de nucă la răcit.
După ce aluatul s-a dospit, împarte-l în patru și ține cont că fiecare cozonac va avea două bucăți împletite. Întinde câte două dreptunghiuri de aluat și adaugă câte un sfert din umplutură pe fiecare dintre ele. Rulează apoi fiecare bucată de aluat și împletește-le, două câte două, pe o hârtie de copt. Ulterior, vei putea folosi hârtia pentru a muta cozonacii direct în forme.
După formarea cozonacilor, aceștia se pun în forme și se acoperă cu o pungă de plastic sau prosoape și se lasă la dospit pentru 40-50 de minute. Între timp, se încinge cuptorul la 170 de grade Celsius, cu căldură sus – jos și ventilație sau treapta medie spre înaltă în cazul cuptoarelor cu gaz. După ce sunt suficient de dospiți, cozonacii se ung cu pensula, cu oul bătut și puțină sare.
Ulterior se introduc formele cu cozonaci în cuptorul preîncălzit pe sertarul cel mai de jos. Aceștia se coc timp de 20 de minute la 170 de grade Celsius și apoi la 160 de grade Celsius, timp de 20-30 de minute. Imediat după coacere, cozonacii trebuie scoși din hârtia de copt și lăsați la aerisit și răcit pe un grătar pentru a preveni condensul. Aceștia se lasă la răcit înainte de a fi tăiați, astfel încât să nu distrugi structura aluatului. Ulterior, ei se pot înveli cu un prosop și astfel vor rezista pufoși și moi timp de mai multe zile.