Pentru mulți români, masa de Crăciun nu ar fi completă fără celebrul cozonac. Pe cât este de gustos și parfumat, pe atât de multe bătăi de cap dă gospodinelor care nu știu cum să procedeze, pentru a avea cel mai pufos preparat pentru masa de sărbători. Ei bine, bucătăresele cu experiență au un super truc, pe care îl folosesc ori de câte frământă cozonaci.
Multe persoane încearcă să descopere secretul celui mai pufos cozonac, desertul-vedetă de pe mesele de sărbători ale românilor. Aluatul fraged și umplutura bogată cuceresc fiecare membru al familiei, însă puțini sunt cei care se încumetă să prepare cozonac de teama să nu le iasă rețeta ca la carte. Ba aluatul nu crește cum trebuie, ba umplutura nu completează frumos rețeta și lista poate continua. Totuși, există o metodă pe care toate gospodinele ar trebui să o aplice, pentru a-și surprinde musafirii cu o felie de cozonac pufos și gustos.
Desertul nelipsit de pe mesele de Crăciun ale românilor este cozonacul, însă acesta reprezintă o adevărată provocare pentru multe femei, dat fiind faptul că este un preparat destul de migălos. Nu oricine reușește să obțină aluatul perfect și un rezultat pe măsură – cozonac foarte pufos. De aceea, toate gospodinele trebuie să știe secretul celui mai apreciat desert. Tot ceea ce trebuie să faci este să ții cont de un ingredient-minune și vei obține cel mai pufos cozonac, care se topește în gură.
Pentru rețeta de cozonac pufos, ai nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg de făină, 5 ouă, 300 grame de zahăr, jumătate de pachet de unt (80% grăsime), 5 linguri de ulei, 200 ml lapte, 400 grame de nucă, 4 linguri de cacao, coaja de la o lămâie, 2 portocale, 1 fiolă de esență de rom, 42 grame de drojdie crudă și zahăr vanilat praf.
Separă albuşurile, bate-le cu jumătate din cantitatea de zahăr şi apoi amestecă-le cu nuca şi cacaua (pentru umplutură).
Pentru aluat, pune drojdia cu laptele călduţ şi două linguri de zahăr să dospească într-un crater făcut în făina albă. În momentul în care drojdia începe să „fiarbă”, adaugă gălbenuşurile și restul de zahăr, aromele, puţină sare, uleiul şi untul topit călduţ şi amestecă bine, până se încorporează toată făina. Trebuie să obții un aluat elastic, nu foarte îndesat. Cel mai tare truc pentru cel mai pufos cozonac este oțetul! Aluatul de cozonac iese mai pufos dacă adaugi în compoziția sa o lingură de oțet.
De asemenea, un alt truc pentru un cozonac pufos este să pui 100 grame de smântână grasă şi 100 de grame de unt în compoziția de aluat. Cele două ingrediente se adaugă în timpul frământării și se încorporează în aluat treptat. Acoperă coca obținută cu un prosop și lasă la crescut într-un loc la temperatura camerei.
Între timp, bate albușurile spumă împreună cu zahărul și adaugă deasupra cacaua, esența și nucile, obținând astfel umplutura pentru cozonac. Cu mâinile unse cu ulei împarte aluatul în patru, formând sfere, pe care le umpli cu compoziția obținută. Bagă cozonacii la cuptor și asta este tot!