Rețetă gogonele în saramură. Cum se pun corect la murat. Nu uitați de ingredientul secret care le va da acel gust imbatabil

Stan Filon 25.10.2020, 08:48
Rețetă gogonele în saramură. Cum se pun corect la murat. Nu uitați de ingredientul secret care le va da acel gust imbatabil

Iarna ne bate la ușă, iar românii se pregătesc cu de toate pentru anotimpul rece. Nimic nu se compară cu o gogonea bună, care merge perfect cu o fasole cu afumătură sau, de ce nu, chiar cu pomana porcului. Vă prezentăm o rețetă simplă de gogonele, dar pe care o veți învăța automat, deoarece o veți folosi toată viața.

Rețetă gustoasă de gogonele în saramură

Este anotimpul gogonelelor, așa că veți găsi în piață. Aceste roșii trebuie să fie cât mai necoapte și trebuie să aveți grijă să le îndepărtați pe celelovite sau stricate. Dacă tot sunteți la piață, cumpărați ți celelalte ingrediente: telina (cu tot cu frunze) ardei capia verde, care reprezintă ara secretă, dar și crengute de marar, pepenaș de murat și hrean.

Pentru zeama de murături, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 lingura sare/1 L apa, 250 ml otet (o cana)/8 L de apa boabe de ienibahar boabe de mustar.

Reteta gogonele
Reteta gogonele

Iată rețeta de gogonele pe larg

Alege gogonelele cat mai sanatoase, cel mult putin parguite. Spala, curata si feliaza morcovul rondele, hreanul pe lungime, ardei capia verzi si telina, atat radacina, cat si frunzele tocate, apoi asaza-le pe toate in borcane de muraturi.
Așeaza borcanele de muraturi pe cozi de cuțite sau furculițe sau pe tavi metalice, pentru a prelua din temperatura ridicata și a evita spargerea borcanelor.

Deasupra așeaza crengutele de marar, cu rolul de a bloca toate muraturile in lichid. Intr-o oala incapatoare, fierbe zeama de muraturi, punand o lingura de sare la fiecare litru de apa si 250 ml (o cana de ceai) de otet la fiecare 8 litri de apa.

În zeama de muraturi poti adauga boabe de ienibahar si de mustar, avand rolul de a aroma si de a mentine gogonelele in saramura cat mai ferme. Toarna solutia clocotita peste legume in borcane, imediat ce sarea s-a topit.
Ermetizeaza borcanele de gogonele in saramura, ungand gura borcanului cu putina zeama de muraturi si strangand bine celofanul deasupra. Leaga-le la gura si lasa-le sa se raceasca complet, inainte de a le muta in camara, pentru iarna.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...