Zacuscă de peşte, reţeta veche. Aşa o făceau gospodinele de odinioară

Ioana Bucur, Dragos Ștefănescu 11.09.2021, 19:31
Zacuscă de peşte, reţeta veche. Aşa o făceau gospodinele de odinioară

Probabil sună ciudat pentru mulți, însă această rețetă veche de zacustă de pește este de neratat. Se prepară destul de simplu, fără ingrediente sofisticate și sigur va deveni atracția principală a mesei.

Cum se face zacuscă de pește – rețeta veche pescărească

Fiind un preparat pescăresc, nu are cum să fie o supriză faptul că această rețetă de zacuscă de pește vine din zona Tulcea. Pentru cei care nu au încercat-o până acum, gustul ei se aseamănă oarecum cu cel al unei conserve de pește în sos de roșii.

Ingrediente:

  • trei kilograme de pește curățat de cap și coadă
  • un kilogram și jumătate de ceapă
  • o jumătate de kilomgram de morcovi
  • două kilograme de roșii gogonele, bine coapte
  • două kilograme de ardei roșii capia mai cărnoși
  • o jumătate de litru de  ulei
  • 250 mililitri de otet
  • o linguriță de zahăr
  • sare, frunze dafin, ardei iute, piper, usturoi – după gust
Zacuscă de peşte
Zacuscă de peşte

Mod de preparare zacuscă de pește

Pentru această rețetă se recomandă orice tip de pește gras, de apă dulce sau oceanic. Dacă puneți pește alb, zacusca va ieși uscată, fără nicio aromă. Gospodinele recomandă carnea de macrou sau novac.

Se îndepărtează coada și capul peștelui, se taie bucăți, apoi se pune la fiert într-o oală cu apă cu sare și oțet, astfel încât carnea să fie acoperită cât mai mult. Nu uitați să spumați din când în când. Vasul se ia de pe foc în momentul în care carnea se desprinde de pe os. Oasele mici care ar putea să mai rămână se aleg la tocat sau se vor dizolva pur și simplu în oțet, dacă paștele se fierbe cât trebuie.

După ce se răcește carnea, se desprinde de pe oase și fie se dă prin mașina de tocat fie se rupe bucăți mici.

Separat, se pregătește zacusca, după metoda tradițională. Ceapa se mărunțește bine, iar morcovul să dă prin răzătoarea cu ochi mari. Cele două ingrediente se pun în ulei cu apă, până se înmoaie, și se adaugă ardeii copți pe jar sau prăjiți în ulei, după preferințe.

După ce dă în clocot de câteva ori, se pun roșiile făcute suc sau curățate de semințe și pielită și apoi date prin mașina de tocat. Se lasă la fiert până se leagă sosul, se pune acrenea de pește, frunzele de dafin, sare, piper, 1unardei iute tăiat mărunt , doi sau trei căței de usturoi și o lingură zahăr. Se mai lasă la fiert și apoi se adaugă, după gust, zeama ce a rămas de la fierberea peștelui.

După ce s-a răcit bine, se scot frunzele de dafin și se pune compoziția în borcanele pregătite din timp.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...