Rețetă de sarmale în foi de viță. Cum alegi ingredientele și care este timpul de fierbere, în comparație cu sarmalele clasice

Daria Petrescu / 04.06.2020, 11:15
Rețetă de sarmale în foi de viță. Cum alegi ingredientele și care este timpul de fierbere, în comparație cu sarmalele clasice

Aceste sarmale se pot face și cu frunze de viță de vie puse la borcan sau congelate. În locul frunzelor de viță de vie puteți folosi stevie sau Frunze de tei. Atfel că, dacă vreți să încercați acest preparat popular și foarte gustos, aveți mai jos lista de ingrediente. Modur de preparare este simplu, trebuie doar să urmăriți toți pașii.

Rețetă de sarmale în foi de viță. Ingrediente

45-50 frunze de viță de vie

1 kg carne de porc, tocată (sau în amestec cu vită)

1 ceapă mare (sau 2 mai mici)

2/3 de ceașcă cu orez (cca 100 g)

3-4 linguri de ulei de floarea soarelui pentru călit ceapa

100-150 ml suc de roşii (sau 2 linguri pastă de roşii)

sare după gust

piper după gust

boia de ardei dulce după gust

1 legatură de pătrunjel verde (opțional)

450-500 ml borş (sau moare de la varză)

1 lămâie (opțional)

100-150 ml smântână

Mod de preparare

Foile de viță de vie se aleg cât mai fragede și mai rotunjite pentru a înveli mai ușor sarmalele. Dacă aveți frunze proaspete este suficient să le spălati cu apa rece, să le tăiați codițele și apoi să le opăriți în apă clocotită pentru câteva secunde. Își vor schimba culoare și se vor înmuia.

La fel procedați și cu frunzele de gulie, ștevie, tei sau podbal. Eu am folosit frunze de viță de vie congelate, deoarece voiam să termin rezerva din congelator.

Grasimea din carne face sarmalele mai fragede și mai suculente. Sarmalele cu carne slabă, de vită sau pui, vor iesi mai tari și mai îndesate.

Alegem orezul, îl spălăm bine și-l punem la scurs, într-o sită. Curățăm și spălăm ceapa, după care o tocăm mărunt.

Într-o tigaie, călim ceapa împreună cu orezul și sucul de roșii (sau pastă de roșii), în puțin ulei încins, nu mai mult de 4-5 minute, fără să le rumenim. Dăm tigaia deoparte și lăsăm să se răcească compoziția.

Foile de viță de vie se aleg cât mai fragede și mai rotunjite
Foile de viță de vie se aleg cât mai fragede și mai rotunjite

Tocăm mărunt pătrunjelul verde. În castronul cu carne tocată punem (opțional verdeața tocată) orezul și ceapa călite și condimentăm cu sare, piper și boia de ardei dulce, după gust. Amestecăm bine ingredientele și lăsăm puțin la rece, ca să se întrepătrundă gusturile.

Întindem frunzele de viță pe un tocător sau pe o planșetă, cu partea cu nervurile în sus (astfel sarmalele vor fi netede și frumoase). Pe fiecare frunză de viță punem câte o lingură de compozitie. Rulăm apoi cu grijă sarmalele, dându-le o formă cilindrică și având grijă să se închidă bine capetele acestora.

Alegem o oală potrivită și pe fundul ei punem câteva frunze de viță de vie, neumplute, tăiate fâșii sau întregi, ca să nu se prindă sarmalele. Punem sarmalele în oală și turnăm borș (apă, zeamă de lămâie sau moare de la varză), cât să le acopere.

Pentru ca sarmalele să stea scufundate în lichid, se pot acoperi cu o farfurioară sau cu un capac, ca să le apese. Sarmalele în foi de viță se fierb la foc mediu sau mic, mai bine de 60 minute. Se completează cu apă, dacă scade prea mult, este rețeta recomandată de bucătăraș.ro.

 

 

 

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI