Rețeta zilei. Sarmale de post. Cu siguranță le vei pregăti și a doua oară

Daria Petrescu 11.12.2019, 14:05
Rețeta zilei. Sarmale de post. Cu siguranță le vei pregăti și a doua oară

Rețeta de sarmale cu legume este ideală pentru cei care timp de 40 de zile vor ține postul Crăciunului sau pentru cei care  au ales să renunțe definitiv la carne.

Cum se prepară cele mai bune sarmale de post

Ingrediente

-200 g orez
– 3-4 linguri ulei
-1 ceapă
– 2 morcovi
– 2 gogoşari sau ardei graşi
– 1 legatura pătrunjel şi mărar
– 1 varză murată (sau crudă)
– 2 linguri suc de roşii
– sare
– piper măcinat
– piper boabe

Mod de preparare sarmale de post

1. Orezul se curăţă şi se spală. Varza murata se desface în foi, se spală şi se lasă la scurs. Într-o tigaie încinsă cu ulei se călesc, 1 – 2 minute, ceapa tocată mărunt şi orezul.

Morcovii se taie cubuleţe şi se pun în compoziţia de orez. Se stinge cu puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit 5 minute.
2. Se adaugă gogoşarii tăiaţi cubuleţe şi miezul de varză tocat mărunt. Se amestecă uşor şi se condimentează cu sare, piper şi verdeaţă.

FOTO: Ciao.ro

3. Se umplu foile de varză cu câte o lingură din compoziţia de orez, apoi se rulează şi se pun într-o oală unsă cu ulei, cu un strat de varză tocată pe fund.

Se adaugă câteva boabe de piper, puţin ulei, sucul de roşii şi apă, până la nivelul sarmalelor. Se fierb la foc mic, 70 – 75 minute, este rețeta prezentată de Unica.ro.

De ce este bine să ținem postul Crăciunului

Postul Crăciunului a început de pe 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie. Sfinţii Părinţi spun că Postul este măsura dragostei noastre faţă de Dumnezeu.

De aceea, postul înseamnă mai mult decât abţinerea de la mâncare şi de la băutură.

Înseamnă mai ales să încerci să fii mai bun, mai milostiv, mai atent la necazurile celor din jur şi să te schimbi în bine pentru întâmpinarea acestei mari sărbători creştine.

Postul Crăciunului este mai puţin aspru decât cel al Paştelui şi mult mai uşor de ţinut. În această perioadă, ţinem post la carne, ouă şi lactate, iar în fiecare săptămână sunt două zile în care avem dezlegare la peşte şi la vin.

Cine are putere poate ţine post negru în fiecare miercuri şi vineri din această perioadă. În Ajunul Crăciunului, ţinem post negru până seara, când putem mânca grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte din făină.

Cea mai potrivită rugăciune a postului, spusă mai mult în mănăstiri, de către călugări, este Rugăciunea Inimii sau Rugăciunea lui Iisus:  „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!”,pentru că are cea mai mare putere spirituală.

Urmăriți Impact.ro și pe