Reţetă de sarmale ca la mănăstirile din Bucovina. Care e secretul preparatului, de fapt

Badea Violeta 22.10.2021, 16:19
Reţetă de sarmale ca la mănăstirile din Bucovina. Care e secretul preparatului, de fapt

În zilele de sărbătoare, sarmalele sunt nelipsite de pe mesele românilor. Reţetele acestui preparat tradițional diferă însă de la o regiune la alta. În Bucovina, sarmalele au un gust deosebit, fiind făcute în oale de lut. Iată și alte secrete ale preparatului gătit în mănăstirile din Bucovina.

Ce ingrediente secrete se adaugă în sarmalele mănăstirești

Știm că ți-am făcut poftă de o porție de sarmale preparate ca la mănăstirile din Bucovina. Nu trebuie să bați drumul până acolo dacă vrei să guști din această mâncare, fiindcă în următoarele rânduri îți vom explica, pas cu pas, cum se obțin aceste sarmale deosebit de delicioase. Practic, noi îți vom spune ce trebuie să faci atunci când gătești această mâncare celebră pe meleagurile țării noastre.

Rețeta de sarmale cu cupre

Ingrediente:

  • boabe de porumb
  • ceapă
  • ulei
  • morcov ras
  • frunze de pătrunjel
  • frunze de varză sau viță de vie
  • bulion
  • crenguțe de cimbru
  • leuștean
  • două sau trei foi de dafin

Mod de preparare:

Pentru început se iau boabele de porumb și se zdrobesc în râșniță. Apoi se fac crupe. Acestea se pun la înmuiat în apă calduță. Între timp, vom curăța ceapa și o vom toaca mărunt.

Ulterior, ceapa se pune la călit în ulei. După ce este gata se adaugă morcovul ras și se amestecă foarte bine. În acestă compoziție se așează crupele și se presară frunzele de pătrunjel tocate bine. Conținutul obținut se înfășoară în frunze de varză sau viță de vie.

Atenție! Compoziția nu trebuie să conțină bulion, fiindcă se întăresc crupele. În oala în care fierbem sarmalele se așează, pe fund, frunze de varză, peste care se pun crenguțe de cimbru și leuștean, dar și două sau trei foi de dafin. Se așează sarmalele și, abia apoi, se adaugă bulion. Mâncarea se ține la foc mic aproximativ un sfert de oră, după care se introduce la cuptor. Spor la treabă și poftă bună!

Reteta de sarmale cu cupre
Reteta de sarmale cu cupre

De unde provin, de fapt, sarmalele

Deși sarmalele sunt considerate ca fiind o mâncare tradițională, se pare că sarmalele ar fi originare din bucătăria orientală. Saramlele sunt cel mai iubit și apreciat preparat din țara noastră.

Atât românii, cât și străinii care pășesc pe meleagurile noastre sunt cuceriți de mâncarea preparată din foi de varză sau de viță, cu carne, orez și condimente.

Denumirea sarmalelor vine din zona orientală. Termenul „sarma” provine de la „sarmak”, un verb turcesc care se traduce „a înfășura”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...