Rețetă de mămăligă după metoda italienilor. Doar așa se mănâncă în Italia

Iancu Andreea / 25.10.2020, 16:06
Rețetă de mămăligă după metoda italienilor. Doar așa se mănâncă în Italia

Aproape orice preparat tradițional românesc poate fi servit alături de o mămăligă aburindă. Totuși, rețeta de mămăligă este diferită în funcție de zona lumii unde este preparată. Astfel, în Italia, bucătarii și gospodinele folosesc un mălai diferit, dar și o cantitate de apă altfel decât în țara noastră.

Cum se prepară în Italia rețeta de mămăligă

Mămăliga, cunoscută drept puls sau pulmentum în limba latină, este un terci de cereale, consumat încă din epoca romană. Deși astăzi ea este preparată din mălai, primele rețete de mămăligă conțineau făina de castane, mei, grâu sau năut. În Italia, mămăliga era văzută total diferit în trecut.

Polenta, așa cum este preparatul denumit de către italieni, era considerat hrana săracilor. Abia începând cu anul 1700, mămăliga devine un preparat tradițional pentru nordul Italiei. Chiar dacă în trecut era văzută ca o mâncare asociată clasei sociale de jos, astăzi mămăliga este servită inclusiv în restaurantele cu pretenții, dar și la ocazii speciale.

Cum prepară italienii mămăliga
Cum prepară italienii mămăliga

Modul de preparare al mămăliguței în stil italian

Pentru a putea prepara o rețetă de mămăligă ca în Italia, ai grijă să alegi făina de mălai potrivită. Astfel, optează pentru acea făină de porumb măcinată la o moară cu pietre, pentru un gust desăvârșit. De asemenea, este important să adaugi unt în rețeta de mămăligă pentru ca aceasta să capete o cremozitate savuroasă.

Timpul este și el important în cazul preparării mămăliguței. Chiar dacă gospodinele grăbite aleg adesea o făină de porumb prefiartă, italienii preferă mălaiul clasic, care se fierbe mai greu. Secretul folosit de ei este că pun apa cu sare de mare la fiert într-un vas și apoi adaugă treptat făina, pe care o amestecă cu un tel. Chiar și așa, mămăliga instant este folosită adesea, în mai multe zone ale lumii. Totuși, ea este considerată inferioară preparatului obținut din făină de porumb neprelucrată. Mămăliga poate fi consumată cu succes în varianta coaptă sau prăjită.

De asemenea, cantitatea de apă pe care o folosesc este mai mare. La un kilogram de făină de mălai, italienii adaugă 4 litri de apă. Mămăliga obținută este perfectă pentru patru porții. Nici sarea nu trebuie să lipsească din polenta italienilor. Prea multă sau prea puțină sare nu este de dorit în farfurie.

În ceea ce privește vasul în care se prepară, românii aleg ceaunul de metal, care lasă căldura să se difuzeze uniform. Și italienii folosesc un vas special pentru mămăligă, “paiolo”, realizat din cupru sau aluminiu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI