Mămăliga este un preparat traditional din țara noastră și unul gătit destul de des, de gospodinele din toată țara. Nu este greu de făcut, însă trebuie să urmezi cu sfințenie toți pașii, pentru ca rezultatul să fie cel așteptat. O mămăligă perfectă este o mămăligă fără cocoloașe. Așa că, în cazul în care nu ați încercat până acum, iată care este rețeta cea mai simplă de mămăligă fără cocoloașe.
Cea mai simplă modalitate de a prepara mămăliga, este cea făcută în apă fiartă. Pentru început, puneți apa la fiert într-un vas de tuci sau inox, la foc mediu. Trebuie precizat faptul că un vas din fontă (tuci) este cel mai potrivit, mai ales dacă vreți să curățați totul rapid, la final.
La 250 g mălai se pune 1 litru de apă. Proporția mai poate fi de la 1 la 3 până la 1 la 5, în funcție de cât de moale vrei să fie mămăliga. Aici vorbim de preferințe. Dacă faci un preparat sărat, adaugă și sare în apă, după gust. Când apa este aproape fiartă, se varsă mălaiul, mai mult presărat și treptat, amestecând cu un tel. Folosind telul evitați să se formeze cocoloașele.
Atunci când preparatul începe să se întărească, înlocuiți telul cu o lingură de lemn și la foc mic, amestecați încontinuu. Pentru a afla dacă mămăliga este gata, fixați lingura de lemn în mijloc. Dacă aceasta stă nemișcată, mămăliga este gata.
Poți răsturna mămăliga pe un fund de lemn sau într-un castron, dacă e mai moale. Atunci când se mai răcește, mămăliga se mai întărește. Nu se știe exact care este timpul de fierbere. El depinde de tipul de mălai folosit.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Mămăliga este considerată mâncare a țăranilor. În trecut, aceasta era des folosită ca înlocuitor pentru pâine sau ca aliment de bază în perioadele de vară. Atunci când munca la câmp nu mai permite prepararea pâinii de casă și în zonele rurale sărace.
În perioada modernă se consideră că mămăliga are un aport bogat de vitamine, aceasta fiind recomandată mai ales persoanelor care suferă de boli de plămâni sau afecțiuni ale căilor respiratorii. În prezent, mămăliga și alte preparate pe baza ei au devenit feluri de mâncare des întâlnite în restaurantele selecte, fiind apreciate de clienți.
Pentru că mămăliga are mai puține calorii decât pâinea, aceasta este preferata persoanelor care vor să țină dietă. Mai mult, se spune că în Maramureş, femeile care mănâncă des mămăligă sunt mai fertile şi nu îndură dureri la nașterea naturală.