Cătălin Scărlătescu are competiție, iar „pericolul” vine chiar de la colegul său de emisiune. Rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea nu mai este un secret. Celebrul bucătar a explicat, pas cu pas, cum se face desertul preferat al românilor la mesele de sărbătoare.
De generații întregi, orice masă de sărbătoare se încheie cu câteva felii zdravene de cozonac. Dacă, în ultimii ani, gospodinele începătoare sau cele care voiau să încerce ceva nou au fost cucerite de rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu, a venit rândul colegului său de emisiune să vină cu propria interpretare a rețetei tradiționale. Celebrul bucătar de la „Chefi la cuțite” și-a dezvăluit toate secretele.
Simpaticul și exigentul jurat a dat câteva sfaturi prețioase pentru a face cei mai fragezi și pufoși cozonaci
De ce ingrediente avem nevoie pentru rețeta de cozonac a lui Sorin Bontea:
Prepararea cozonacilor începe cu laptele. Se iau 400 de mililitri și se pun pe foc, la încălzit. În același timp, într-un bol suficient de mare, se amestecă toate ingredientele uscate – făina, drojdia, coaja de lămâie și cea de portocală. După ce se distribuie uniform, în mijlocul amestecului se face un „cuib”. Într-un vas separat, se amestecă bine gălbenușurile de ou cu sarea, apoi se topesc 150 de grame de unt. Se dizolvă zahărul în laptele cald, având grijă să amestecați constant până se topește complet. Esența de vanilie, ouăle amestecate cu sarea și laptele cu zahăr topit se adaugă în cuibul făcut în ingredientele uscate. Amestecați până aluatul se leagă. Uleiul și untul topit se amestecă într-un alt bol și se adaugă în aluat abia după ce acesta s-a omogenizat bine, dar nu odată ci treptat. Continuați să frământați până ce se încorporează total laptele și untul.
Secretul lui Sorin Bontea pentru un cozonac pufos este echivalentul unui antrenament cardio! Pentru un miez pufos și fraged, aluatul trebuie frământat de mai multe ori, pentru a-i da mai mult aer. Se lasă la crescut timp de o oră și jumătate, dar, la ficare 30 de minute, se mai frământă puțin și se împăturește la loc.
În timp ce aluatul crește, se prepară umplutura. Pentru asta, se bat albușurile spumă cu zahărul, până se ajunge la consistența de bezea. Se adaugă cacao, nucile și esența de rom. după ce crește, coca se înjumătățește, apoi fiecare jumătate se împarte și ea în două. Se întinde unul dintre sferturi în formă de dreptunghi. Se ia câte o pătrime din umplutură și se pune pe fiecare dreptunghi, apoi se rulează foaia, repetând ciclul si pentru celelalte trei bucăți de aluat.
După ce îi împletiți după preferință, cozonacii se pun într-o tavă unsă bine cu ulei. Înainte de a fi băgați în cuptor, se lasă la crescut, în tavă, încă 45 de minute. Se ung cu un amestec cu ou și lapte pe exterior și se bagă la cuptorul preîncălzit timp de 50 de minute, la 170 de grade Celsius.