Reţetă de chec simplu cu lămâie. Secretul unui desert reuşit

Ioana Bucur 22.05.2021, 12:08
Reţetă de chec simplu cu lămâie. Secretul unui desert reuşit

Un desert ușor de preparat, delicios, ce poate satisface poftele și celor mai exigenți invitați. Dacă v-ați plictisit de variantele clasice, această rețetă de chec simplu cu lămâie poate fi soluția ideală. Care este secretul unui desert reușit.

Reţetă de chec simplu cu lămâie

Ai nevoie de o rețetă ușor de preparat, cu ingrediente pe care, cel mai probabil, le ai deja în casă? În doar câteva minute le poți oferi invitaților un desert delicios, ce sigur îi va mulțumi până și pe cei mai pretențioși gurmanzi.

Reţetă de chec simplu cu lămâie – Ingrediente

  • patru ouă mari
  • 200 grame de zahăr
  • 250 grame de făină
  • două lămâi
  • 100 mililitri de ulei
  • cinci grame – jumătate de plic – de praf de copt
  • un praf de sare
Reţetă de chec simplu cu lămâie. Secretul unui desert reuşit
Secretul unui desert reuşit

Mod de preparare

Înainte de începe „ostilitățile”, se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Coaja de la cele două lămâi se dă prin răzătoare, pe fața cu ochiurile cele mai mici, însă doar după ce fructele au fost spălate cu simț de răspundere. Apoi, lămâile se storc de suc. În cazul în care obțineți mai puțin de 120 de mililitri de zeamă, se completează cu apă rece, dacă obțineți mai mult, se scoate excesul. Rețeta de chec simplu cu lămâie are nevoie de 120 de mililitri de suc de lămâie, nici mai mult, nici mai puțin.Urmează pregătirea formei de copt în care se va face desertul. Aici avem două variante, în funcție de preferințele fiecăruia. Vasul se poate unge cu unt și apoi tapeta cu făină sau se poate căptuși cu hârtie de copt.

Trecem la pregătirea aluatului de chec. Se iau cele patru ouă și se separă albușurile de gălbenușuri, în două boluri. Peste albușuri se pune praful de sare, iar amestecul se bate cu mixerul, la viteză, până se întărește. Apoi, se bat gălbenușurile cu zahărul până când compoziția crește în volum și se deschide la culoare. Peste, se pun uleiul, coaja de lămâie și se mai mixează puțin. Se amestecă separat făina cu praful de copt și se mixează scurt în compoziția de gălbenușuri. Cu o spatulă de silicon, se adaugă și se amestecă albușurile bătute spumă, folosind mișcări de jos în sus, având grijă să se ridice permanent compoziția de pe fundul bolului spre suprafață, și rotind ușor vasul. Trebuie avut grijă ca, în această etapă, să se elimine cât mai puțin posibil din aerul acumulat în albușurile bătute spumă, acesta fiind, de fapt, secretul ce ajută la obținerea unui chec pufos, cu o textură aerată.

Compoziția obținută se toarnă în tava de copt, se distribuie în mod egal pe toată suprafață și se pune în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade Celsius, pe nivelul din mijloc, pentru 50 de minute. Atenție, în primele 25 de minute după ce este pusă la copt, ușa cuptorului nu ar trebui deschisă.

Se poate servi cu zahăr pudră presărat peste, lângă o cupă de înghețată sau cu o glazură de ciocolată neagră.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...