Rețetă colțunași moldovenești sau chiroște cu brânză sărată. Încearcă un desert altfel

Madlen Moraru / 23.07.2020, 13:01
Rețetă colțunași moldovenești sau chiroște cu brânză sărată. Încearcă un desert altfel

Colțunașii moldovenești sunt un preparat delicios, care trebuie încercat măcar o dată pe timpul verii. Învață cum se fac cunoscutele chiroște cu brânză sărată, un desert cu totul diferit și savuros.

Rețetă colțunași moldovenești sau chiroște cu brânză sărată. Încearcă un desert altfel

Colțunașii se prepară într-un timp foarte scurt și pot fi serviți și pe post de antreu. Acest preparat este unul originar din Moldova și poate fi pregătit și în varianta dulce. Rețeta de colțunași nu este greu de pus în practică și acasă, fiind gata foarte repede. Nu este necesar să petreceți ore în șir în bucătărie, de aceea este un desert ideal și pentru vară.

Ingrediente necesare pentru colțunași moldovenești:

 • Ingrediente pentru aluat – 500 grame de făină albă
 • 2 linguri de griș
 • 1 ou
 • 1 linguriță de sare fină
 • 250 ml de apă
 • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
 • Ingrediente entru umplutură –  250-300 grame de brânză sărată (caș sărat de oi)
  2 ouă
 • Decor – 50 ml de ulei de floarea soarelui
 • 5-6 fire de ceapă verde

Mod de preparare

Colțunașii sau chiroștele cu brânză sărată se pregătesc prin a cerne făina, după care se amestecă împreună cu sarea și grișul și se frământă cu un ou, alături de cantitatea de apă la temperatura camerei. În mod treptat se adaugă cele două linguri de ulei de floarea soarelui pentru acest desert diferit. Aluatul rezultat trebuie să aibă o textură elastică și să fie potrivit de moale. Aluatul se învelește cu o folie alimentară și se lasă să se odihnească pentru 30 de minute.

Pentru pregătirea umpluturii aveți nevoie să fărâmițați brânza și să o amestecați foarte bine cu cele două ouă. Trebuie să rezulte o pastă bine omogenizată, potrivit bucătăraș.ro.

Rețetă colțunași moldovenești sau chiroște cu brânză sărată. Încearcă un desert altfel
Colțunașii moldovenești sau chiroștele cu brânză sărată reprezintă o alegere ideală de preparat pentru vară

Aluatul se transferă după scurgerea celor 30 de minute pe o planșetă de lucru curată sau direct pe masa presăsată cu făină. După ce se mai frământă pentru câteva minute se împarte în două bucăți. Din acestea se întind foi din care se decupează cercuri de o grosime de 3-4 mm, cu ajutorul unui pahar. După ce se pune în mijloc o linguriță de compoziție ce are la bază brânza sărată, colțunașii se pliază și se închid cu ajutorul unei furculițe pe care trebuie să o presați pe margini. Fiecare colțunaș se dă prin puțină făină pentru a nu se lipi.

Într-o oală se pun la fiert 4 litri de apă cu o lingură și jumătate de sare fină. Când apa dă în clocot, colțunașii se pun cu o spumieră în oală. Se pot pune câte 10-12 bucăți simultan la fiert și se întorc tot cu ajutorul acestei ustensile de bucătărie. Trebuie lăsați la fiert pentru aproximativ 15 minute, după care se scot cu grijă pentru a nu se strivi. Se scot într-un vas uns cu puțin unt  topit sau ulei de floarea soarelui. Se decorează cu puțin ulei și rondele de ceapă verde sau ceapă călită.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI