- 500 g de afine
- o lămâie
- zahăr după gust (5-6 linguri)
- mentă frunze
- 1l de smântână pentru frișcă
- 100 g de mascarpone
Ce desert poate fi mai bun și mai răcoritor vara decât o înghețată proaspăt scoasă de la congelator? Ei bine, în rândurile ce urmează vă propunem o rețetă simplă cu înghețată cu afine preparată în casă ideală pentru cei mici și nu numai. În plus, se prepară și repede și ușor.
Folosind gramajele ingredientelor de mai sus veți obține 7-8 porții mari de înghețată delicioase și sănătoase. Majoritatea tipurilor de înghețate din comerț conțin mulți conservanți și coloranți, precum și celebrele E-uri care, după cum știți, sunt periculoase pentru sănătate.
În primul rând se spală afinele după care se pun într-o cratiță pe aragaz cu zahar și zeama de lămâie și se amestecă ușor. Amestecul obținut se dă printr-o sită pentru a elimina piețețele afinelor, astfel încât siropul să rămână curat, după ce siropul s-a răcit la temperatura camerei se pune la frigider pentru 3 ore. Atenție, acesta se acoperă cu o folie alimentară pentru a nu prinde mirosuri stăine.
După ce siropul s-a răcit, se amestecă cu smântana pentru frișcă, care este rece și cu mascarpone până se obține o pastă omogenă. Compoziția obținută se toarnă într-o caserolă și se dă la congelator pentru 3 ore. În acest timp, se amestecă energic la fiecare 30-45 de minute înghețata pentru a nu prinde cristale de gheață.
Odată ce înghețata s-a întărit, adică după 3 ore, aceasta se poate servi. Cu ajutorul unei linguri pentru înghetată se scot 2-3 cupe și se așează într-un bol. Opțional se poate decora cu frunze de mentă, afine proaspete sau sirop. Și exact la fel ca înghețata de afine se poate prepara și înghețata de mure, zmeură sau orice fel de fructe de padure combinate.