Rețeta ciorbă de lobodă. Cum se face cea mai bună ciorbă de post

Ana Anitoiu 11.07.2021, 15:01
Rețeta ciorbă de lobodă. Cum se face cea mai bună ciorbă de post

O rețetă de ciorbă de lobodă este extrem de utilă în perioadele de post, dar și în general în sezonul cald, când multe persoane își doresc mâncăruri cât mai ușoare. Modul de pregătire este extrem de simplu și sunt necesare doar câteva ingrediente ieftine și la îndemână.

Rețeta ciorbă de lobodă. Ingrediente

  • 6 legături de lobodă roşie
  • 2-3 cartofi noi
  • 2 morcovi
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 1 legătură de leuştean
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 2 lingurițe ulei de măsline
  • 500 ml borş
  • sare
  • piper
Reteta ciorba de loboda. Cum se face cea mai buna ciorba de post
O farfurie cu ciorba de loboda

Rețeta ciorbă de lobodă. Mod de pregătire

Înainte de orice altceva, se alege loboda și se spală de patru sau cinci ori în apă rece, după care se lasă la scurs în sită. Între timp, se pun aproximativ doi litri de apă la clocotit cu o linguriță de sare. Când începe să fiarbă apa, se adaugă loboda. Se lasă să dea în câteva clocote, după care se scoate din oală și se pune din nou la scurs în sită. Atenție! Nu se schimbă apa!

Se spală morcovii, ceapa și cartofii, se taie în cubulețe și se pun la fiert în apa păstrată în oală. După ce ingredientele devin moi, se toacă loboda și se adaugă în ciorbă. Se condimentează cu sare și piper și se lasă la clocotit. Într-un ibric, se toarnă borșul și se pune la fiert. Se lasă să dea în clocot, după care se toarnă în ciorbă. În final, se adaugă pătrunjelul și leușteanul.

Ciorba de lobodă poate fi servită simplă sau cu o pâine bună de post sau mămăligă, pentru cine nu vrea să mănânce de dulce. Însă, preparatul este excelent și pentru cei care nu țin post, dar vor să se bucure de o masă gustoasă și ușoară. Cei din urmă pot adăuga un plus de savoare în farfurie cu smântână sau iaurt, după preferință.

Ce beneficii are consumul de lobodă

Loboda este un aliat al sănătății digestive, datorită fibrelor și celorlalte minerale pe care le conține. În plus, aceasta sprijină buna funcționare a rinichilor, deoarece are un ușor efect diuretic, ajutând la eliminarea rapidă a toxinelor, sărurilor în exces, apei și chiar și grăsimilor in organism.

De asemenea, consumul de lobodă ajută vezica biliară, îmbunătățește metabolismul și întărește sistemul imunitar. Puține persoane știu că loboda conține de două ori mai multă vitamina C decât un kiwi sau o lămâie – fructele considerate campioane la acest aspect.

În plus, consumul de lobodă poate să reducă riscul de apariție a cancerului. Motivul este acela că alimentul conține antioxidanți. Nivelurile ridicate de carotenoide și anociani din această plantă contribuie la reducerea semnelor de îmbătrânire prematură, menținerea sănătății ochilor și prevenirea unora dintre mutațiile celulare ce pot cauza unele tipuri de cancer. Vezi AICI cum se pregătește cea mai rapidă tocăniță de ciuperci!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...