Rețelele sociale folosite în exces în timpul pandemiei pot duce la forme ale depresiei. Cum puteți evita asta

06 10. 2020, 13:28

Rețelele sociale pot duce la forme ale depresiei. Rezultatele unui studiu recent realizat de cercetători din SUA și China vine cu date alarmante. Se pare că utilizarea excesivă a rețelelor sociale în timpul pandemiei are urmări grave. Procesul este un factor de predicție al simptomelor de depresie și traumă secundară. La cercetare au participa oameni de știință de la Universitatea din Pennsyltania și Universitatea Jinan din Guangzhou.

Cum pot duce de fapt rețelele sociale la forme ale depresiei în pendemia. Ce spun cele mai recente date ale unui studiu

Raportul care a fost publicat în jurnalul ştiinţific Computers in Human Behavior, a inclus 320 de participanţi din Wuhan. Aceștia au oferit informații despre modul în care au accesat şi distribuit informaţii pe teme de sănătate prietenilor, membrilor familiei şi colegilor prin WeChat. Aceasta este cea mai populară aplicație de socializare din China.

Oamenii de stiinta recomanda pauze de la retelele sociale pe timpul pandemiei

Oamenii de știință au folosit o scară de stres pentru măsurarea nivelului de anxietate şi de depresie. Astfel, participanţii au fost rugaţi să evalueze afirmaţii precum ”Am simţit că viaţa nu are sens” şi ”Am avut vise tulburătoare despre epidemia de coronavirus”. Unul dintre coautorii cercetării a susținut că echipa sa a început să analizeze utilizarea efectelor reţelelor sociale asupra sănătăţii mintale a oamenilor. Și asta imediat după aplicarea măsurilor de carantină în Wuhan pentru stoparea răspândirii coronavirusului.

Care a fost adevăratul motiv al creșterii stării de depresie în pandemia cauzată de coronavirus

Mai mult de 50% dintre participanţii la studiu, dintre care niciunul nu a raportat tulburări traumatice sau depresive înainte de pandemie, au resimţit un anumit nivel de depresie. Aproape 20% dintre participanţi au raportat că au prezentat un nivel moderat până la sever de depresie. Totodată, puţin peste 20% au raportat că au resimţit niveluri moderate până la severe de traume secundare. Acestea pot apărea atunci când oamenii află despre experienţele traumatice ale altora.

”Nu vrem ca oamenii să creadă că reţelele sociale sunt un lucru rău. Vrem doar ca ei să ştie că există un echilibru, iar atunci când depăşeşti pragul – precum atunci când îţi verifici (reţelele sociale) la fiecare cinci sau zece minute – aceasta îţi poate provoca mai mult stres”, a subliniat Bu Zhong.

De aceea, oamenii de știință recomandă pauze de social media în timpul unei crize sanitare stresante, cum ar fi pandemia. ”Nu ar trebui să dăm vina pe reţelele sociale”, a spus Zhong. ”Ar trebui să acordăm atenţie modului în care le utilizăm”, a adăugat el.