Pudra de cacao, leac anti-depresie. De ce provoacă stări de euforie

Redacția IMPACT 11.05.2019, 12:46
Pudra de cacao, leac anti-depresie. De ce provoacă stări de euforie

Unul dintre efectele benefice ale pudrei de cacao este inducerea unei stări de bine în organism. Iar explicația este una chimică.

Semințele de cacao conțin teobromină, alături de salsolinol și cofeină. Teobromina este considerat un stimulent, cu efect energizant, dar unul moderat în comparație cu cofeina.  Însă, cofeina se regăsește în cantitate redusă în boabele de cacao. Astfel, se poate vorbi de o compoziție echilibrată.

Cât despre salsolinol, efectul acestuia poate fi unul de relaxare și de bună dispoziție. După consumul de cacao, se pot observa în unele cazuri stări de euforie psihică. Explicația: crește concentrația de serotonină în sânge, stimulată de salsolinol.

Cum luptă pudra de cacao cu depresia

Am observat cu toții că până și o bucățică de ciocolată ne poate energiza și ne poate aduce buna-dispoziție. Și acest lucru se întâmplă pentru că substanțele active din boabele de cacao stimulează eliberarea endorfinei și serotoninei, substanțe cunoscute și ca „hormonii fericirii”.

Astfel, putem alunga tristețea dacă vom consuma o cană de lapte fiert cu pudră de cacao.

Consumul de cacao – efecte benefice pentru mai multe afecțiuni

Pudra de cacao, consumată în diverse compoziții, poate regla nivelul tensiunii arteriale.

Poate contribui la îmbunătățirea metabolizării zahărului din sânge iar unele studii, citate de Sfatulmedicului.ro, arată că pudra de cacao ar ajuta la prevenirea diabetului zaharat de tip II.

Antioxidanții protejează celulele de radicalii liberi și reduce riscul apariției cancerului.

De asemenea, antioxidanții ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare pentru că flavonoidele au ca efect curățarea vaselor de sânge. De asemenea, au rolul de a reduce degradarea celulelor.

Astfel, utilizarea pudrei de cacao în alimentație are ca efect prevenirea unor boli precum Alzheimerul și un efect de menținere a memoriei.

Urmăriți Impact.ro și pe