Restricțiile cauzate de Covid-19 au și părți bune. Uimitor ce s-a văzut în apele din Hong Kong

Mirabela Vasile 18.09.2020, 12:56
Restricțiile cauzate de Covid-19 au și părți bune. Uimitor ce s-a văzut în apele din Hong Kong

Se pare că delfinii roz au început să vină înapoi în apele costiere de lângă Hong Kong. În apropierea metropolei chineze, se află unul dintre cele mai aglomerate canale de navigație din lume. După ce restricțiile pentru combaterea noului coronavirus au redus poluarea fonică și au creat condiții de habitat pentru această specie, delfinii s-au întors.

Delfinii roz s-au reîntors în Hong Kong

Aceste mamifere denumite și delfini albi chinezești, au nuanță roz datorită vaselor de sânge vizibile și nu de la vreun pigment sau malformație ciudată. Aceste vase de sânge reglează temeratura corpului. Ele provin de fapt din estuarul Pearl River, în partea de vest de Hong Kong. Specia e regăsită și în Macao, Taiwan și Singapore.

La jumătatea verii, metropola chineză se confrunta cu o a treia creştere a numărului de cazuri de coronavirus. Atunci au fost impuse restricţii asupra navelor care intră pe acest teritoriu. Astfel, delfinii roz, care înoată în grupuri de doar doi sau trei, au putut fi văzuţi chiar în zonele unde de obicei e aglomerat cu nave de marfă.

Aceasta specie au culoarea roz din cauza vaselor de sange proeminente
Aceasta specie au culoarea roz din cauza vaselor de sange proeminente

Specialişti în domeniul mamiferelor marine de la Universitatea St. Andrews din Marea Britanie susți că după ce multe dintre serviciile de feribot au fost sistate, delfinii care nu au fost văzuţi de patru sau cinci ani s-au reîntors în habitatul din Hong Kong. Totul a fost făcut public prin intermediul unui videoclip pentru South China Morning Post.

Delfinii roz au revenit într-un număr mult mai mare

Cercetătorii spun că mamiferele au fost văzute într-o proporție de 30% mai mare ca de obicei. De asemenea, acest lucru s-a întâmpla datorită liniștii apelor care le-au permis delfinilor să stea în grupuri mult mai mari și să socializeze. Astfel, a fost făcută posibil realizarea mai multor cercetări referitoare la comportamentul delfinilor roz.

De asemenea, cercetările din trecut, făcute de organizaţia din domeniul conservării naturii WWF, au arătat că zgomotul şi traficul au inhibat obiceiurile de comunicare şi hrană ale delfinilor, care erau totodată expuşi riscului de a fi loviţi de ambarcaţiuni, potrivit Agerpres.

De asemenea, la începutul lunii mai mai mulți delfini roz au fost surprinși înotând în apropierea unei ambarcaţiuni pescăreşti în apele liniştite ale Koh Pha Ngan, o insulă din sud-estul Thailandei.

Fenomenul s-a datorat tot restricțiilor impuse cetățenilor pentru combaterea noului coronavirus.

„Am fost atât de impresionat întrucât nu-mi imaginasem niciodată că voi avea şansa să văd delfini roz”, a spus Chaiyot Saedan, pescarul care a dat publicității imaginile uimitoare.

Urmăriți Impact.ro și pe