Restricții dure pentru nevaccinați: nu mai au voie să intre în această țară europeană

Cătălina Burghelea 29.12.2021, 09:41
Restricții dure pentru nevaccinați: nu mai au voie să intre în această țară europeană

Europa înregistrează din nou o creștere a cazurilor de COVID-19. În unele părți, creșterea a fost agravată de apariția noii variante Omicron, detectată pentru prima dată în Africa de Sud, motiv pentru care țările europene au luat măsuri care vizează persoanele nevaccinate. Străinii nu mai au voie să intre într-un stat UE, dacă nu sunt imunizați cu doze de vaccin. Nu mai contează nici testele negative Covid.

Țara europeană care nu mai primește străini nevaccinați

Finlanda a decis să reintroducă controlul la frontierele interne ale granițelor sale începând de marți, 28 decembrie, a anunțat Ministerul de Externe al țării într-un comunicat pe site-ul său. Măsura – prima de acest fel din Europa – va rămâne în vigoare până la 16 ianuarie 2022. Regula afectează și toate statele Schengen, iar potențialii călători sunt îndemnați să verifice cerințele de intrare în țară, înainte de a pleca la drum.

Măsuri dure pentru a limita răspândirea Omicron

Noile restricții anti-Covid-19 au intrat în vigoare, marți, în Finlanda, inclusiv controale mai stricte la intrarea din restul spațiului Schengen. Doar călătorii străini care sunt vaccinați sau fac dovada infectării în ultimele luni au voie să intre în țară, a anunţat Ministerul de Interne după o şedinţă de guvern.

Un purtător de cuvânt al poliţiei de frontieră din Finlanda a confirmat că străinii nevaccinati nu vor fi lăsați să intre în țară, cu excepţia cazului în care aceştia au sub 16 ani sau nu apar pe o listă de excepţii (rezidenţi în Finlanda, lucrători esenţiali, diplomaţi etc.).

„Indiferent de originea cetăţeanului străin, toată lumea trebuie să prezinte un certificat de vaccinare şi un test negativ în mai puţin de 48 de ore”, a spus Tomi Kivenjuuri, un responsabil al gărzilor de frontieră finlandeze, pentru AFP, citată de Barrons.

Romani nevaccinati

Anunțul făcut de autorități

În zonele aflate în faza de transmitere comunitară, barurile și restaurantele nu trebuie să mai servească la ora 17:00 și să închidă până la ora 18:00. Cârciumele care servesc mâncare își pot menține porțile deschise până la ora 20:00, dacă solicită oaspeților să prezinte un permis Covid.

Toată țara se află acum în faza de transmitere comunitară, cu excepția unor părți din Finlanda de Est (Kainuu, Karelia de Nord și Savo de Est), precum și a insulelor Åland.

Avi: Situație deosebit de gravă în Uusimaa

Agenția Regională Administrativă de Stat (Avi) din Finlanda de Sud observă că situația Covid este deosebit de gravă în regiunea Uusimaa, care include zona metropolitană Helsinki, unde toate evenimentele și întâlnirile publice în interior sunt interzise până pe 17 ianuarie.

Ordinul de închidere înseamnă că aproape toate facilitățile sportive și de recreere (publice și private) sunt interzise. Acestea includ saune publice și piscine, locuri de dans, spații de joacă interioare, parcuri de distracție etc. Cu toate acestea, activitățile recreative și medicale, sporturile profesionale sau activitățile familiale sunt permise, scrie presa finlandeză.

Controale mai stricte la frontieră până cel puțin la jumătatea lunii ianuarie

Controalele interne au fost, de asemenea, reintroduse la granițele Finlandei până la 16 ianuarie 2022. Cei care intră în Finlanda din Spațiul Schengen trebuie să prezinte un certificat cu o schemă completă de vaccinare sau dovada trecerii prin boală, în ultimele șase luni.

Spațiul Schengen acoperă toate țările UE, cu excepția Irlandei, României, Bulgariei, Croației și Ciprului, precum și a celor patru țări EFTA din afara UE: Norvegia, Islanda, Elveția și Lichtenstein.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...