“Gata, a venit Omicron”: Veste cumplită de la un medic pentru România. Ce se va întâmpla în câteva săptămâni

Cătălina Burghelea 29.12.2021, 07:39
“Gata, a venit Omicron”: Veste cumplită de la un medic pentru România. Ce se va întâmpla în câteva săptămâni

Ultima variantă contagioasă de coronavirus, Omicron, deja a cucerit Europa, iar în România se pare că a ajuns deja, afirmă un medic din Sibiu. „În câteva săptămâni nici nu o să ştim cum ne cheamă, va fi haos”, a transmis doctorul Egri Eduard pe Facebook. Potrivit acestuia, și această nouă tulpină ne-a luat pe nepregătite, iat de măsuri nici nu poate fi vorba, în contextul în care unele s-au relaxat.

Valul 5 a ajuns în România

Un medic din Sibiu declară că valul cinci, cauzat de tulpina sud-africană Omicron – „a venit” în România! Din cauză că, în luna decembrie, românii nu au mai ținut cont de nicio restricție, dovadă fiind centrele comerciale aglomerate din preajma Crăciunului, iată că s-a produs inevitabilul. Valul cinci a ajuns și în țara noastră, așa cum au profețit oamenii de specialitate.

„Gata, a venit, în câteva săptămâni nici nu o să ştim cum ne cheamă. Va fi haos. Pregătiţi nu suntem. Măsuri nu suntem în stare să luăm”, a precizat, marţi seară, pe Facebook, medicul de familie Egri Eduard din Sibiu.

Noua variată Omicron, dominantă până la finalul acestei săptămâni

Doctorul afirmă că „singurul lucru pe care îl ştim este să urlăm în numele libertăţii”, făcând aluzie la persoanele care refuză să se vaccineze. Despre sosirea valului cinci în România a atenționat și cercetătorul timișorean Octavian Jurma. Medicul a explicat, printr-o analiză grafică postată pe Facebook, că varianta Omicron va fi dominantă în țara noastră până la finalul acestei săptămâni, „cu toate eforturile autorităților de a cosmetiza situația”.

Cei mai importanți factori de risc pentru țara noastră

Marile petreceri de Revelion și deschiderea școlilor rămân cei mai importanți factori de risc, în perioada următoare.

„Raportul VOC (variante care determină îngrijorare – n.r.) de marți arată că dintre cele 97 de secvențieri de săptămâna trecută sunt 10 cazuri noi, respectiv 10% din secvențieri au fost Omicron.

Luni însă, a doua zi după dumincă, au mai fost confirmate 13 cazuri noi, „deci mai mult decât în toată săptămâna precedentă și azi avem un total de 38 de cazuri confirmate”.

Dacă includem și cazurile de luni în calcul, ponderea Omicron este deja de 25% în România și va fi mai mult că sigur dominantă (pondere peste 50%) până la finalul săptămânii, cu toate eforturile autorităților de a cosmetiza situația. Tot duminică a fost ultima zi de scădere a incidenței naționale și de luni ne aflăm într-un platou ușor ascendent. În acest context petrecerile de Revelion cu număr mare de persoane și deschiderea școlilor rămân cei mai importanți factori de risc în perioada următoare”, a scris medicul specializat în neuroștiințe.

Cum se pronunta Omicron, de fapt. Cuvantul ar putea sa te puna in dificultate

Anunțul făcut de INSP

Institutul de Sănătate Publică a anunțat, marţi, că, până în 26 decembrie, au fost confirmate 7.285 cazuri cu variante ale Sars-Cov-2 care determină îngrijorare, dintre care 25 cu Omicron şi peste 5.500 cu Delta. 10 cazuri de infectare cu tulpina sud-africană au fost confirmate în ultima săptămână, 72% dintre pacienţii infectaţi fiind vaccinaţi. Alte 13 cazuri de infectare cu Omicron au fost descoperite, luni, acestea urmând a se regăsi în raportul de săptămâna viitoare.

1.804.455 de cazuri de infectare cu Covid

Grupul de Comunicare Strategică a transmis că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.144 de cazuri noi de coronavirus. Până marţi, 28 decembrie, pe teritoriul țării noastre au fost înregistrate 1.804.455 de cazuri de infectare cu Covid, dintre care 10.964 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Până astăzi, 58.642 de persoane diagnosticate cu virusul nemilos au decedat. În intervalul 27.12.2021 (10:00) – 28.12.2021 (10:00), INSP a raportat 67 de decese (34 bărbați și 33 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...